Veruju li građani Državnoj lutriji nakon Loto skandala?

Vesti 11. sep 201517:44 > 22:16
N1 info

Dok je u tužilaštvu u toku razmatraje rezultata veštačenja o "loto skandalu", kada se peti broj kombinacije pojavio na ekranu pre izvlačenja loptice, Državna lutrija Srbije dobila je novog direktora.

Novi direktor Nenad Lazarević tvrdi – situacija koja se desila u 59. kolu – nije poljuljala poverenje igrača u tu instituciju. Podaci kažu da se umanjenje u uplatama najviše osetilo u prvih nekoliko kola nakon afere, odnosno u 60, 61 i 62. kolu.

„To je donekle uticalo na jedan blagi pad u tom sledećem kolu, ali nakon toga, možete videti i zvanične podatke o uplati, praktično uplata je bila na nivou prethodnih kola”, kaže on.

Ipak, ekonomski analitičari kažu da niski iznosi uplata govore više u prilog činjenici da Lutrija ne čini dovoljno da posao bude isplativiji.

Tako su za 2015.godinu, planirani prihodi su 4,5 milijarde dinara, a dobit pre oporezivanja 76 milijardi. Podsećanja radi, procenjena dobit u 2014. bila je 170 milijardi, neto dobit u 2013. 202 milijarde dinara, a 2012-ta godina zabeležila je gubitak od 151 milijardu.

Da posla u vezi sa Državnom lutrijom Srbije nisu „čista“ smatra ekonomista Ljubodrag Savić. Profit koji trenutno ima nije maksimum koji bi, priređivač igara na sreću sa monopolom na tržištu trebalo da ima.

“Nema sumnje da, imajući u vidu raspoložive podatke, da Lutrija Srbije zarađuje, odnosno ostvaruje profit koji više puta, čak i više desetina puta niži, nego u nekim zemljama, koje sebave sličnim poslom. Iz toga bi se zaista zaključilo da nešto zaista nije u redu sa našom Lutrijom”, kaže Savić.

A prema rečima novog direktora, Državna lutrija Srbije bi mogla u narednom periodu da zarađuje i više, jer u toj instituciji slede promene.

“Sve lutrije su to prepoznale i praktično pet godina u nazad svoju orjentaciju prebacuju na posebne igre na sreću, odnosno na sportsko klađenje, virtuelne igre, klađenje na brojeve i tako dalje”, kaže direktor Lazarević.

Prihode će, tvrde, ubirati i od novog informacionog sistema, koji će prodavati i u zemljama regiona, a koji bi trebalo da dovede i do većeg broja igrača. I dok tužilaštvo ne utvrdi detalje, kredibilitet te institucije je u javnosti i dalje uzdrman.