Šta je papa rekao predsedniku Nikoliću o Stepincu?

Vesti 11. sep 201518:48 > 18:50
Tanjug/AP/Giorgio Onorati

Predsednik Nikolić sastao se s papom u Vatikanu. Nije poznato kojim je avionom otputovao, budući da je poseta Svetoj stolici u aprilu otkazana zbog kvara na vladinom Falkonu, ali važnije od prevoznog sredstva bile su teme razgovora: izbeglička kriza, potencijalni prijem Kosova u Unesko i sporna tema - da li će Stepinac biti proglašen za sveca?

Hoće li kardinal Stepinac postati svetac ne znaju ni u Hrvatskoj. U zagrebačkoj katedrali, gde je sahranjen, vodiči već neko vreme turistima ponavljaju istu priču. „Sada čekamo odluku Vatikana. U ovom trenutku vam ne mogu vam reći kada će kardinal biti proglašen svecem. Rečeno nam je da će to biti sledeće godine, a sad sam čula da će možda biti promena, da će biti kasnije“, priča jedan od vodiča.

Ili nikad – ovo treće sigurno bi zadovoljilo Srbiju, no ta mogućnost ne postoji, tvrde verski analitičari. Da li će Stepinac biti proglašen svecem, ni posle 40 minuta razgovora s papom Franjom nije saznao ni predsednik Srbije. „Papa je u jednom trenutku rekao da mu se nigde ne žuri“, priča Nikolić.

Nije se žurilo ni predsedniku Srbije koji naglašava da je sa Svetim ocem pričao čak pola sata duže od delegacije iz Kanade.

Za to vreme predsednik je papu stigao i da daruje primerkom Dušanovog zakonika i ilustrovanom monografijom srpskih manastira na Kosovu.

Poseta je u redu, kaže verski analitičar Slobodan Sadžakov, ali da Nikolić ide kao izaslanik patrijarha Irineja problematično je, kaže, sa stanovišta sekularne države.

„Osnivanje komisije je stvar dve katoličke organizacije, katoličke i pravoslavne, a ne da predsednik države bude u funkciji jedne verske grupacije i da se meša u ta pitanja“, kaže Sadžakov.

On ne veruje ni u rad komisije pravoslavnih i katoličkih stručnjaka koja će razmatrati ulogu Stepinca u Drugom svetskom ratu. Tvrdi – to su dva tumačenja istine i nikakvog kompromisa tu neće biti. Beogradski nadbiskup misli drugačije.

„Koliko sam obavešten zvanični susreti komisije trebalo bi da počnu u oktobru. One ne treba da vode teološke razgovore između dve crkve, već da bi bolje osvetlili istorijski konflikt koji je nastao pre i za vreme Drugog svetskog rata“, kaže nadbiskup Stanislav Hočevar.

No predsednik Nikolić zaključuje: bila je ovo dobro organizovana poseta koja otvara put boljim odnosima Srbije i Hrvatske. I sasvim izvesno, da se zaključiti – vrlo sadržajna, jer su predsednik Nikolić i papa Franja, prema rečima samog Nikolića, razgovarali čak i o klimatskim promenama.

Više o tome u prilogu Maje Nikolić: