Patrijarh moskovski Kiril 14. novembra u Srbiji

Vesti 04. nov 201416:44 > 16:50
Reuters//Sergei Gunyeev/Ria

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril dolazi 14. novembra u trodnevnu posetu Srbiji i tom prilikom će, između ostalog, zajedno sa patrijarhom Irinejom osveštati spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku, potvrđeno je u Beogradskoj patrijaršiji.

U Patrijaršiji nisu hteli da otkrivaju detalje plana posete patrijarha Kirila, ali se ne isključuje mogućnost da će posetiti Kosovo i Metohiju. Poseta patrijarha moskovskog najavljena je letos, kada je rečeno da će se on tokom te posete sastati sa vrhom SPC, ali i državnim zvaničnicima.

PROČITAJTE JOŠ:

 Reč je o drugoj zvaničnoj poseti patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila Srbiji od izbora na tu poziciju. On je, naime, prošle godine boravio u Nišu, gde je prisustvovao obeležavanju 1.700 godina od potpisivanja Milanskog edikta.

Predsednik Centra za istraživanje religije, politike i društva u Novom Sadu Nikola Knežević tim povodom kaže da ta poseta pada neposredno nakon posete predsednika Rusije Vladimira Putina, što govori u prilog uske povezanosti vlasti u Rusiji i Ruske pravoslavne crkve, jednog, kako kaže, gotovo simfonijskog odnosa.

„Dolazak ruskog patrijarha predstavlja kontituitet snažnog duhovnog i institucionalnog jedinstva između sestrinske Ruske i Srpske pravoslavne crkve. Mislim da poseta bez sumnje nosi i političku poruku jer ide u prilog proširenja sfere ruskog uticaja na Srbiju“, rekao je Knežević Tanjugu.