Glasanje u Medveđi, u trci pet lista

Vesti 13. sep 201508:11 > 19:29
Tanjug/Dragan Stanković

Na lokalnim izborima u Medveđi do 15 sati gasalo je oko 35 odsto od broja upisanih birača.

Opštinska izborna komisija (OIK) u Medveđi večeras je kao neosnovan odbacila zahtev dve albanske liste za produženje vremena za glasanja na lokalnim izborima u toj opštini.

„Zahtev dve albanske liste je, u skladu sa zakonom, odbačen kao neosnovan“ izjavio je Tanjugu predsednik OIK Dragan Radenović.

On je rekao da je odluka OIK-a bila strogo u skladu sa pozitivnim zakonskim normama istakavši da OIK mora da poštuje zakon.

Nešto ranije dve albanske liste uputile su zahtev da se produzi vreme glasanja na nekim biračkim mestima.

Na lokalnim izborima u Medveđi učestvuju tri srpske i dve albanske liste, a razlog za zahtev dve albanske liste je bio taj što njihovi sunarodnici sa Kosova i Metohije , koji imaju pravo da glasaju u Medveđi, nisu mogli da dođu na područje te opštine tokom pre podneva.

Albanci sa KiM dolaze u Medveđu na glasanje preko administrativnog prelaza Mutivode i navode da im je policija objasnila da je pao sistem i da je zato usporen proces.

Za 35 odborničkih mesta bore se predstavnici pet izbornih lista – tri srpske i dve albanske, a na izborima se izjašnjava oko 10.500 birača. Danas je, po ranije saopštenom podacima iz Opštinske izborne komisije, otvoreno 28 glasačka mesta.

Prva na izbornom listiću je lista „Aleksandar Vučić- Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Partija ujedinjenih penzionera Srbije“. Zatim sledi lista „Demokratska partija – Nagib Arifi“, koju predvodi aktuelni predsednik opštine Bujanovac, dok je pod brojem tri proglašen izborna lista Grupe građana „Za Gornju Jablanicu“ Medveđa.

Izborna lista dve albanske stranke – Partije za demokratsko delovanje (PDD) i Demokratske unije Albanaca (DUA) je četvrta, dok je kao peta proglašna lista „Demokratska stranka – Nebojša Trajković“.

PDD predvodi republički poslanik Riza Haljimi, a DUA Rahmi Zulfiu, a stranačka centrala obe političke partije koja okuplja lokalne Albance je u Preševu.

Lokalne izbore u Medveđi je raspisala predsednica repuličkog parlamenta Maja Gojković pošto je prethodno 8. juna Vlada Srbije raspustila Skupštinu opštine Medveđa. Razlog za tu odluku vlade je bilo, kako je tada saopšteno, to što u zakonskom roku nije odrzana nijedna sednica opštinskog parlamenta.

Vlada je za predsednika Privremenog organa opštine Medveđa imenovala Nebojšu Arsića.