SNS osvojio 60 odsto glasova na izborima u Medveđi

Vesti 14. sep 201507:37 > 07:41
Tanjug/Rade Prelić

Srpska napredna stranka osvojila je na nedeljnim vanrednim izborima u opštini Medveđa, oko 60 odsto glasova birača, potvrđeno je agenciji Beta u Opštinskoj izbornoj komisiji.

Prema prvim preliminarnim podacima sa 27 od 28 izbornih mesta, gde je glasalo 4.331 birača, lista Aleksandar Vučić – SNS-SPS-PUPS je osvojila oko 60 odsto, lista „Demokratska partija – Nagip Arifi“ oko 15 odsto, lista Partije za demokratsko delovanje i Demokratske unije Albanaca 10 odsto, Grupa građana “Za Gornju Jablanicu” oko 13 odsto, dok Demokratska stranka nije prešla cenzus.

Sekretar OIK Ivan Kostić rekao je da rezultati iz najveće izborne jedinice sa 1.384 birača još nisu stigli, ali je izrazio uverenje da oni neće značajno promeniti rezultate.

Potpredsednik napednjaka Nebojša Stefanović izjavio je da je pobeda SNS-a “potvrda realnosti da Medveđa ostaje srpska opština“.

„Ovo je velika poeda ostvarena i pored pritisaka u kojima su učestovale i neke međunarodne institucije. To je važna državna poruka da su nacionalni interesi zaštićeni“, kazao je Stefanović na konferenciji za novinare u sedištu SNS-a u Beogradu.

Stefanović je dodao da je veliki broj Albanaca sa Kosova i Metohije „dovožen“ autobusima na glasanje u Medveđu iako ne žive u toj opštini.

„Bilo je i traženja da ljudi glasaju bez validnih dokumenata. Očigledno je da deo stanovništva, prvenstveno albanskog ne živi više u Medveđi ali je i država u prethodnom periodu propustila priliku da ažurira birački spisak, mada da smo nekog obrisali sa njega, odmah bi se postavilo pitanje regularnosti izbora“, naveo je Stefanović.

Potpredsednik SPS Aleksandar Antić ocenio je da je rezultat koji je zajednička lista socijalista, SNS-a i PUPS-a ostvarila na izborima za odbornike opštine Medveđa, „dokaz da Vlada Srbije dobro radi i da vodi odličnu politiku koja ima podršku građana“.

Pobedu naprednjacima je čestitao i lider stranke i premijer Srbije Aleksandar Vučić.