Rusija bojkotuje Samit o nuklearnoj bezbednosti

Vesti 04. nov 201418:18 > 18:22
Reuters/Maxim Zmeyev

Rusija je poručila SAD da će bojkotovati Samit o nuklearnoj bezbednosti 2016, zbog političke prirode tog skupa, saopštile su neimenovane diplomate.

Predstavnici Moskve nisu bili prisutni na prošlonedeljnoj sednici u Vašingtonu, posvećenoj planiranju Samita, ali je ostalo nejasno da li Rusija namerava da tom skupu prisustvuje, rekli su diplomatski izvori agenciji AP.

Dvojica zvaničnika, pozivajući se na diplomatsku notu iz Moskve, saopštili su danas da se bojkot odnosi i na sastanak 2016. Jedan od diplomata je rekao da nota sadrži protivljenje Rusije održavanju Samita zbog njegove navodne političke prirode.

Rusija smatra da bilo kakav sastanak o nuklearnoj bezbednosti treba da bude održan na tehničkom nivou, i da domaćin ne treba da bude određena država već Međunarodna agencija za atomsku energiju, naveo je isti diplomata.

Rusija je učestvovala na sličnim Samitima u prošlosti, a diplomata koji je upoznat sa stavom Moskve, rekao je da je ona već izrazila rezervisanost, na prošlom sastanku u Hagu u martu.

Diplomata nije precizirao razloge, ali je dodao da „izmenjena politička atmosfera“, ukratko napetosti između Rusije i SAD oko Ukrajine, uticala na odluku Kremlja da sastanku ne prisustvuje.

U ministarstvu spoljnih poslova Rusije u Moskvi nisu odmah odgovorili na zahtev američke agencije za komentar.