Analitičari: Rezultati u Medveđi nisu reper za celu Srbiju

Vesti 14. sep 201513:26 > 13:31
N1 info

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da rezultate izbora u Medveđi ne treba uzimati kao reper za celu Srbiju, jer su, kako je naveo, specifična stvar u višenacionalnoj sredini u osetljivom političkom trenutku.

„Ne treba uzimati ove izbore kao reper ili paradigmu za bilo šta, kao što su izvori bliski vladajućim strankama požurili da to prezentuju. Od toga praviti spekulacije za ostatak Srbije je komično“, kazao je Vukadinović agenciji Beta.

Vukadinović je objasnio da je u Medveđi specifična situacija zbog toga što su vladajuće stranke u Srbiji na izborima učestvovale kao koalicija (SNS, SPS i PUPS), a da su njihovi takmaci bile albanske stranke i Grupa građana „Za Gornju Jablanicu“.

Ta grupa gađana bila je na vlasti, ali je došlo do smrti lidera Vladimira Stamenkovića, rekao je Vukadinović i dodao da je, s druge strane, kod srpskog stanovništva prisutan strah od formiranja zajednice albanskih opština.

Kako je kazao, vlast je iskoristila najavu osnivanja „takozvane zajednice albanskih opština za dodatnu mobilizaciju srpskog življa i tu su zapravo pravi rivali bili Grupa građana i stranke vlasti iz Beograda“.

Vukadinović je rekao da su na izborima građani u Medveđi glasali za koaliciju SNS-SPS-PUPS koju su videli kao garanciju za „očuvanje svoje regije u Srbiji“, a da su Albanci glasali za svoje partije.

Stanković: Izbori u senci formiranja Asocijacije albanskih opština

N1

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocenio je da su lokalnu izbori u Medveđi održani u senci formiranja Asocijacije albanskih opština na jugu Srbije, ali su i pokazali da vladajuća Srpska napredna stranka ima premoć nad ostalim strankama.

Stanković je agenciji Beta rekao da je formiranje Asocijacije albanskih opština uticalo na izlaznost albanskog stanovništva i na to za koga će da glasaju, dodavši da je ta asocijacija „vid pritiska“ na Srbe na Kosovu zbog osnivanja Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

On je rekao da je izlaznost u Medveđi bila u granicama izlaznosti na parlamentarnim izborima 2014. godine i da se jasno vidi da Socijalistička partija Srbije i Partija ujedinjenih penzionera Srbije imaju političku relevantnost, dok je opozicija u „dubokoj krizi.

Prema njegovim rečima, Medveđa može da bude samo „indikator, nikako i lakmus test“ za izbore.

„To što je Demokratska stranka ispod cenzusa pokazuje da je kriza još dublja nego što izgleda. Demokrate nemaju niti retoriku, niti organizaciju da motiviše građane da glasaju protiv naprednjaka“, kazao je Stanković i dodao da se ipak na osnovu ovih izbora ne može u potpunosti sagledati izborni rezultat opozicije.