RTS izgubio spor sa SOKOJ-em: Kazna milion evra?

Vesti 04. nov 201419:17 > 21:44
Wikipedia

RTS je izgubio jedan od sporova sa SOKOJ-em i moraće da plati 120 miliona dinara (milion evra). Predstavnici Javnog servisa i organizacije koja štiti prava muzičkih autora, međutim, tvrde da su pred dogovorom o vansudskom poravnanju, prenosi "Blic".

Tim dogovorom biće obuhvaćena sva dugovanja RTS-a prema SOKOJ-u, koja su trenutno predmet sudskog spora. Za prethodnih sedam godina, kako „Blic“ nezvanično saznaje, dugovanja RTS-a iznose oko 700 miliona dinara, odnosno oko šest miliona evra. U slučaju dogovora, RTS bi SOKOJ-u ipak platio manje.

Da su se RTS i SOKOJ skoro saglasili potvrđuje i generalni sekretar Javnog servisa Stanislav Veljković, koji očekuje da u naredne dve nedelje budu utanačeni svi detalji oko naknade svih dugovanja RTS-a, ali i oko modela po kojem će ubuduće ta kuća plaćati obaveze prema SOKOJ-u.

“Tačno je da imamo više sporova sa SOKOJ-em, kao i da je jedan pravosnažno rešen u njihovu korist, ali je reč o manje od 120 miliona dinara. Na korak smo od postizanja dogovora, i to na obostrano zadovoljstvo”, objašnjava Veljković.

U SOKOJ-u nisu hteli da komentarišu tu vest.

Veljković: Problem je nastao oko tarifnika SOKOJ-a

Čitav problem nastao je, kako kaže Veljković, zbog toga što se u RTS-u nisu slagali sa zvaničnim tarifnikom SOKOJ-a, tj. načinom na koji se obračunavaju troškovi za korišćenje muzike u programu Javnog servisa.

“Na osnovu naših finansijskih izveštaja oni su mesečno potraživali i po 12-13 miliona dinara. Godišnje je to u proseku bilo oko 100 miliona dinara. Problem je, međutim, što su oni u osnovicu za računanje procenta koji bi se davao SOKOJ-u računali i prihode od pretplate. Stav RTS-a bio je da se procenat može određivati samo na osnovu sume koju smo dobijali od marketinškog prihoda u muzičkim emisijama”, kaže Veljković.

Paradoks je, kako kaže, i u tome da godišnja ulaganja RTS-a u muzički program nisu prelazila pola miliona evra, dok je Sokoj tražio da im se na ime zaštite autorskih prava uplati dvostruko više.