Pressing N1: Ko je u pravu, notari ili advokati?

Vesti 04. nov 201421:07 > 21:55
N1

Javni beležnici nemaju monopol, niti zarađuju enorman novac, tvrdi predstavnik javnobeležničke komore Đorđe Sibinović. On je sa prvim čovekom Advokatske komore Srbije Dragoljubom Đorđevićem bio gost Jugoslava Ćosića u emisiji Pressing.

Advokati i notari – tvrde da nisu u sukobu. Ipak, malo je tema o kojima su se predstavnici te dve profesije saglasili u emisiji Pressing na Televiziji N1.

Advokati imaju tri ključna zahteva, smanjenje paušalnog poreza za 10 odsto u odnosu na prošlu godinu, izmene zakona o javnom beležnistvu i prometu nepokretnosti, kako bi se advokatima vratila mogućnost pisanja ugovora, koje bi beležnici samo overavali.

U sukobu na relaciji advokati – notari – država ipak se vrte velike cifre. Overa ugovora kod notara može da vas košta i više od pola miliona dinara.

Advokati optužuju ministra i njegov tim za amaterski pristup problemu, neznanje i kako kažu, pokusaj uništavanja i ponižavanja advokature. Takođe tvrde da su tarife javnih beležnika višetruko uvećane i da je stvorena nova klasa bogataša koji su na brzinu došli do ogromnog novca

Gostujući u Pressingu N1 predsednik UO Društva sudija Srbije Konstantin Mitić Vranjkić kaže da obustava rada advokata ima za posledicu da se velika većina suđenja, kako u građanskim tako i u krvičnim stvarima odlaže, a da pravosuđe skoro da ne funkcioniše.

Na pitanje da li će biti slučajeva da će oni koji misle da su im ovom obustavom rada povređena prava tužiti državu i tražiti odštetu, Mitić Vranjkić kaže da ne vidi odgovornost države za odlaganje suđenja.