Podržala stavove Mladenovića, dobila krivičnu prijavu

Vesti 15. sep 201514:00 > 14:09
Medija centar Beograd

Nakon reditelja Kokana Mladenovića, krivična prijava zbog navodnog pozivanja na nasilnu promenu ustavnog uređenja, podneta je protiv profesorke prava Vesne Rakić Vodinelić i urednica sajta "Peščanik" Svetlane Lukić i Svetlane Vuković.

Prijavu je podneo publicista Ištvan Kaić, uz obrazloženje da je Vesna Rakić Vodinelić u tekstu na sajtu „Peščanik“ podržala stavove Kokana Mladenovića, zbog kojih je on ranije dobio krivičnu prijavu od predsednika Nezavisnog sindikata kulture Zorana Đuričića. 

Đuričić je tužio Mladenovića zbog intervjua koji je u junu objavljen pod naslovom „Ovoliko zlo mora biti ugušeno u krvi, devedesete su došle na naplatu“, a Kaić je sada tužio Vesnu Rakić Vodinelić i urednice „Peščanika“, jer je u tekstu na portalu podržala Mladenovićeve stavove. 

„Autorka, zajedno sa Mladenovićem, pati za tim što današnji vinovnici vlasti, koji su i pre 5. oktobra 2000. godine imali manje-više prominentnu ulogu u državnoj politici – a to su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić – u revoluciji koja, po njihovom mišljenju, nije trebalo da bude mirna, nisu bili „ugušeni u krvi“, naveo je Kaić u krivičnoj prijavi. 

Prema njegovom obrazloženju, podnošenjem krivične prijave na najbolji način „staje se na put takozvanim borcima za ljudska prava“, za koje navodi da „zbog svojih zasluga u svrgavanju Miloševićevog režima, smatraju da imaju malo više prava od drugih ljudi, a ovde konkretno – i da ubiju druge ljude – te da su bogom dano bolji od njih“. 

„Takvi borci za ljudska prava ne razlikuju se previše od pripadnika fašističkih grupa kao što su Obraz, Naši, 1389 i sličnih, štaviše ta dva fronta ponovo su se, baš kao i pre više od deset godina, složila da imaju zajedničkog neprijatelja“, naveo je Kaić u krivičnoj prijavi. 

Reditelj Kokan Mladenović izjavio je da je krivična prijava koja je podneta protiv njega potpuni apsurd i da je ceo slučaj jedna farsa.