Još ne znamo koliko je koštala vojna parada

Vesti 05. nov 201407:58 > 08:06
ANADOLIJA/Samir Yordamoviç

Tri nedelje nakon održavanja vojne parade u Beogradu, javnosti nisu dostupni podaci o tome koliko je ta manifestacija koštala.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je u intervjuu listu Danas od 14. oktobra tvrdio da će po okončanju parade biti objavljeno gde i kako je potrošen svaki dinar. Nije izvesno ni da li će Ministarstvo odbrane izaći u javnost sa podacima o tome koliko je koštalo održavanje vojne parade.

Kako je za list rečeno u tom ministarstvu, ne postoji u ovom trenutku ni informacija o tome da li postoji zbirni podatak o troškovima parade, odnosno da li će uopšte i kada on biti dostupan javnosti. Prema navodima dobro obaveštenih izvora lista bliskih Vladi Srbije, odluka o održavanju vojne parade doneta je tek kada je Vladimir Putin, predsednik Ruske Federacije, potvrdio dolazak u Beograd. 

PROČITAJTE JOŠ:

 To znači da ona nije mogla biti planirana budžetom za 2014. godinu, kako je tvrdio ministar Gašić.

Kako nezvanično saznaje Danas, Ministarstvo kulture je deo svog budžeta namenjenog za obeležavanje godišnjice početka Prvog svetskog rata i 70-godišnjice od oslobađanja Beograda prebacilo Ministarstvu odbrane.

Međutim, prema rečima izvora lista, novac za vojnu paradu nije bio predviđen, odnosno održavanje te manifestacije nije bilo u okviru programa obeležavanja.

Imajući u vidu drastične mere štednje koje je usvojila Vlada Srbija, koje podrazumevaju smanjenje i ovako niskih penzija, kao i plata u javnom sektoru, postavilo se pitanje – koliko će građane Srbije koštati vojna parade i da li je u takvim uslovima prigodno njeno održavanje.

Po završetku parade znaćete koliko je novca i na šta potrošeno, jer nemamo razlog bilo šta da krijemo. Istakao bih da je taj novac već predviđen budžetom za ovu godinu“, rekao je svojevremeno Gašić za Danas.