Dragišić: Biće gorih incidenata ako Evropa ne nađe rešenje

Vesti 17. sep 201509:44 > 09:49
N1 info

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da ćemo u budućnosti prisustvovati gorim incidentima nego što je to bio slučaj juče na graničnom prelazu Horgoš ako Evropa što pre ne pronađe rešenje.

Situacija na graničnom prelazu Horgoš juče je izmakla kontroli ali to nije najteži incident koji se može dogoditi jer će izbeglice postajati sve nervoznije. Oni su odlučni da napuste zemlju, oni su organizovani i ako se brzo ne pronađe rešenje, situacija će biti još gora”, rekao je Dragišić gostujući u Novom danu N1 televizije.

Prema njegovim rečima, sve što Mađarska radi zapravo pravi bezbednosni problem celoj jugoistočnoj Evropi. Najgora stvar, kako ističe Dragišić, koja je mogla da se uradi je ovo što su uradili: zatvorili su granicu, ako se među njima kreću pripadnici ekstremističkih grupa sada im se stvara prostor da naprave probleme.

On pak, ne misli da će Mađarska sama odustati od svega, dok EU i SAD ne izvrše pritisak na njih. „Govori se da su dovezli oklopna vozila. Tu je i vojska… Može se očekivati svašta, ako tok prema Hrvatskoj ne bude sigurnosni ventil“.

Dragišić navdi da ova situacija ide na ruku krijumčarima i orgaizovanom kriminalu.

“Ovde se pokazuje da EU sjajno fiunkcioniše dok se ne pojavi probleme. Nema adekvatnog mehanizma za rešavanje humanitarne i bezbednosne krize. Ovo je test funkcionalnosti EU i moraće da razmisli o tome kako se donose odluke”, naglašava on.

Takođe, ističe da u Srbiji sve funkcioniše dobro, da Vlada dobro upravlja krizom i da se građani dobro ponasaju.

Gerginov: Nema potrebe da se grade novi prihvatni centri

N1

Pomoćnik komesara za izbeglice i migracije Ivan Gerginov uporedio je situaciju na Horgošu sa onom kada velika voda nadolazi na branu.“Onda imate tri moguća scenarija: da brana pukne, da se voda prelije preko brane ili da se bočno razlije“.

On ističe da se izbeglice sa Horgoša već samoorganizuju i idu ka Hrvatskoj.

Gerginov podseća da je azilnu nameru u Srbiji izrazilo 100.000 I podseća da je manji broj neregistrovanih izbeglica od kada je ubrzan migracioni tok i kada je otvoren tranzitni centar Preševo.

“Sumnjam da bi ova situacija mogla dovesti do toga da veći broj izbeglica ostane u Srbiji. Mi smo zemlja tranzita i ne doživljavaju nas kao finalnu destinaciju zbog ekonomske situacije”, kaže on.

Naglašava i da nema potrebe za izgradnjom novih prihvatnih centara jer u postojećim već ima 900 slobodnih mesta. Vreme zadržavanja izbeglica u Srbiji sada je svedeno na jedan do tri dana.