Odbor usvojio: Strankama "zavrnuta slavina" iz budžeta

Vesti 05. nov 201410:38 > 10:42
Tanjug/Rade Prelić

Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o finansiranju političkih aktivnosti u načelu koji je podnela poslanička grupa Srpske napredne stranke.

Izmene zakona na sednici odbora je obrazložio šef poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić istakavši da je ovo prvi korak ka sveobuhvatnoj reformi političkog sistema.

 Prema njegovim rečima, izmenama zakona procenat za izdvajanje sredstava političkim strankama umanjice se sa 0,15 na 0,105 odsto, kao i za finansiranje predizbornih aktivnosti sa 0,1 odsto na 0,07 odsto.

“Na taj način ćemo linearno svim političkim akterima umanjiti sredstva u odnosu na sadašnja za više od 30 procenata. Smatram da su ta sredstva neophodnija za ozdravljenje javnih finansija, bolju socijalnu i zdravstvenu zaštitu, najugroženije slojeve društva nego za bilborde i plakate”, rekao je Babić.

Objasnio je i da izmenama zakona, stranke iz budžetskih prihoda, mogu da kupuju nekretnine.

“Ideja je bila da iza nas, koji se politikom bavimo na odgovoran način, ne ostanu samo reči već da budućim generacijama, ukoliko to prihodi i domaćinsko poslovanje omogućavaju ostavimo i nekretnine u kojima će buduće generacije moći da se edukuju..”, naveo je Babić.