Nišlije izborile jeftinije grejanje i lakše isključenje

Vesti 18. sep 201510:43 > 10:44
N1

Protesti nezadozvoljnih korisnika daljinskog grejanja u Nišu urodili su plodom pošto je gradska uprava najpre pristala da cena grejanja bude niža, a kasno sinoć Gradsko veće odobrilo je i privremeno i trajno isključenje grejanja.

Nišlije koje su do sada želele da se isključe sa sistema daljinskog grejanja to pravo mogle su da ostvare samo nakon višegodišnjeg sudskog spora.

Najnovijim predlogom za promenu gradskih akata isključenje grejanja ubuduće će biti mnogo jednostavnije, a korisnici neće morati da se tuže sa Toplanom.

Veće Grada je takođe usvojilo predlog da se jednom broju korisnika daljinskog grejanja omogući status „zaštićenog kupca“ i njima će grad subvencionisati račune za grejanje.

Gradski većnik Miloš Banđur istakao je na sednici Veća da će grad tokom oktobra rebalansom budžeta izdvojiti 50 miliona dinara za subvencije računa za grejanje ekonomski ugroženih Nišlija.

„Građani mogu steći status ugroženog ili zaštićenog kupca podnošenjem zahteva upravi nadležnoj za socijalna pitanja. Oni koji ostvare ovaj status moći će da se prijave na konkurs za subvencije koji će grad raspisati nakon rebalansa budžeta“, kazao je Banđur.

On je naglasio da će izmenom Odluke o uslovima i načinu proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, Niš imati najliberalnije uslove u Srbiji za isključenje sa sistema daljinskog grejanja ili za privremenu obustavu isporuke toplotne energije.

„Za privremenu obustavu toplotne energije neće biti potrebna saglasnost Skupštine stanara, već samo pisana izjava korisnika da je Skupštinu obavestio o svojoj nameri. Takođe, neće biti potrebno da se izmire svi računi za grejanje, već da se sa Toplanom ugovori način isplate zaostalih dugova“, izjavio je Banđur.

Prema njegovim rečima, Nišlije će tokom cele predstojeće grejne sezone moći da podnose zahteve za privremeno obustavu toplotne energije, a naredne godine moći će to da učine najkasnije 45 dana pred početak nove sezone grejanja.

Banđur je naglasio da će se zahtev za isključenje sa sistema grejanja podnositi takođe najkasnije 45 dana pre početka grejne sezone.

Direktor „Gradske toplane“ Slobodan Maksimović podsetio je da će od 1. oktobra varijabilni deo cene daljinskog grejanja u Nišu biti smanjen sa 7,53 na 5,53 dinara po kvadratu.

On je rekao da se usled najavljenog daljeg pada cene gasa može očekivati i još niža cena grejanja.

Maksimović je kazao da je od juna do sada Toplana primila oko 800 zahteva za isključenje sa sistema daljinskog grejanja i oko 200 za privremenu obustavu.