Vukadinović: Informacija o atentatu na Nikolića od Simovića

Vesti 18. sep 201511:11 > 11:18
Tanjug/Zoran Žestić

Bivši direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA) Saša Vukadinović izjavio je da je informacija o navodnom pripremanju atentata lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešlja na Tomislava Nikolića potekla od Miloša Simovića, nekadašnjeg pripadnika "Zemunskog klana".

Na suđenju po tužbi Šešelja protiv dnevnog lista Blic zbog objavljivanja teksta iz 2010. godine u kojem je pisalo da je lider radikala naručio ubistvo tadašnjeg lidera opozicije, Vukadinović je objasnio da je Tužilaštvo za organizovani kriminal uputilo zahtev BIA i drugim državnim institucijama da provere informaciju Simovića, koji trenutno služi kaznu zatvora zbog umešanosti u ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine.

Takve vrste informacija je teško proveriti, mi smo ih proveravali preko operativnih uprava, centra Beograd, analitike. Razmenili smo informacije sa policijom i tužilaštvu odgovorili da ne možemo da potvrdimo verodostojnost priče, izjavio je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, informacija je razmatrana na redovnoj sednica skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti, koja je održana na dan objave teksta.

Na insistiranje tadašnje poslanice SRS Nataše Jovanović potvrdio sam da sam imao informaciju o navodnom ugrožavanju bezbednosti Tomislava Nikolića i da se radi na proveri. Izbegao sam odgovor na njeno pitanje koje je usledilo jer se radilo o operativnim i tajnim informacijama, objasnio je Vukadinović.

Saša Vukadinović kaže da ga je tekst razočarao iz profesionalnih razloga.

Uvek sam iznenađen kad procure informacija, mada se u Srbiji to često dešava pa nisam bio previše iznenađen, objasnio je Vukadinović.

On je dodao da se slične informacije, kad se pojave u medijima, proveravaju i dodao da ih ima na stotine.

U moru informacija koje dobijamo, ova o atentatu je bila periferna i sem tada kad je vršena njena provera ona nam nije držala veću pažnju, tvrdi bivši direktor BIA.

Saša Vukadinović nije odgovorio na više Šešeljevih pitanja koja su se ticala detalja iz teksta, rekavši da se radi o tajnim podacima i da bez odobrenja sadašnjeg direktora BIA ne može ništa da kaže.

Ne sećam se, ali čak i kad bih se sećao, ne bi mogao ništa da kažem bez odobrenja, pojasnio je on.

Suđenje je pratio novinar N1 Nikola Radišić:

Šešelj: Ispao sam kriminalac kao Al Kapone

Tanjug/Zoran Žestić

Šešelj je novinarima nakon ročištarekao da retko donosi odlkuku da tuži novine i novinare, ali da je bio posebno povređen zbog odnosa haških čuvara prema njemu, jer je po objavljivanju te informacije stavljen pod najstrože bezbednosne mere u pritvoru u Sheveningenu.

Kako kaže, neprekidno je bio pod nadzorom koji je prestao tek kad je sud dobio informaciju iz Tužilaštva za organizovani kriminal da Šešelj nije okrivljen za pripremu atentata i da se u tom smislu protiv njega ne vodi nikakav postupak.

Do tada su mislili da sam intelektualac jer sam stalno nešto čitao, a odjednom sam ispao kriminalac kao Al Kapone, rekao je Šešelj obrazlažući motive za podizanje tužbe.

Šešelj i njegov branilac su odustali od insistiranja na saslušanju Ivice Dačića i izvođenja drugih dokaza koje su predložili jer smatraju da bi se na taj način odugovlačilo sa suđenjem. Zbog toga je suđenje danas završeno, a odluku će sudija, pisanim putem, dostaviti do 18. oktobra.

Stojković: Informacije takve da javnost ima interes da zna

Pravni zastupnik Blica Dušan Stojković tvrdi da se iz izjave Vukadinovića vidi da suobjavljene informacije tačne.

Advokat Stojković je potvrdio da su službe bezdednosti dobile tu informaciju i da su je proveravale i zbog njih podigle nivo bezbednosti Tomislava Nikolića na mitingu Srpske napredne stranke koji je tada održan u Kruševcu.

Reč je o insinuacijama u fazi proveri, što se iz teksta jasno vidi, rekao je Stojković dodajući da su objavljene informacije takve da javnost ima opravdani interes da zna.