Rade Bulatović na raportu u Kijevu

Vesti 05. nov 201412:14 > 16:43
Youtube/b92rtv/Printscreen

Ambasador Srbije u Ukrajini Rade Bulatović pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zbog učešća posmatrača iz Srbije na izborima u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk.

Kako je saopštilo ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, sa Bulatovićem se sastala prva zamenica ukrajinskog ministra Natalija Galibarenko, koja mu je prenela stav Ukrajine o učešću „posmatrača“ iz srpskih političkih stranaka na „lažnim izborima“ na istoku Ukrajine 2. novembra.

 Među posmatračima na izborima u ukrajinskim regionima Donjeck i Lugansk 2. novembra bila su i dvojica poslanika vladajuće Srpske napredne stranke.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ranije je saopštilo da ni jedna međunarodna organizacija od ugleda i nijedna demokratska zemlja na svetu ne priznaju pseudo-izbore u ukrajinskim oblastima Lugansk i Donjeck, niti su tamo slali svoje posmatrače.

Dolaskom u regione Donjeck i Lugansk, ovi samozvani posmatrači – predstavnici marginalnih političkih snaga – prekršili su zakon Ukrajine, i zato će snositi pravne posledice, navelo je ukrajinsko ministarstvo.

MSP: Nije bilo posmatrača iz Srbije

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da predstavnici nijedne zvanične institucije Srbije nisu bili angažovani kao posmatrači niti na bilo koji način uključeni u izbore u proruskim regionima na istoku Ukrajine.

Beograd podržava teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i nastavak mirovnog procesa, kao i da je Srbija spremna da kao predsedavajući OEBS sledeće godine aktivno doprinese dolaženju do rešenja u skladu s međunarodnim pravom i uz poštovanje Povelje UN.

„Upravo imajući u vidu navedeno, predstavnici nijedne zvanične institucije Republike Srbije, ni Vlade ni Narodne skupštine, nisu bili angažovani kao posmatrači niti na bilo koji način uključeni u izborni proces na istoku Ukrajine“, navodi se u saopštenju.