Trans osobe traže izmene zakona

Vesti 20. sep 201512:16 > 12:22
Tanjug/Nemanja Jovanović

Skup Ponos trans osoba održan je danas u Pionirskom parku u Beogradu, a organizatori su najavili da će naredne godine prvi Trans prajd u Srbiji biti održan 26. juna.

U Pionirskom parku okupilo se oko 100 ljudi koji su nosili transparente „Niko nije slobodan dok svi nisu slobodni“, „Ja sam osoba, a ne telo“ i „To što vidiš nije to što piše“.

Organizatori su na skupu zatražili izmene zakona o matičnim knjigama, kako bi trans osobe još na početku procesa mogle da upišu željeni pol, ime i izmenu matičnog broja. Oni su zatražili i veću osetljivost policije, zdravstvenog sistema, socijalnih službi i Nacionalne službe za zapošljavanje kako bi trans osobe lakše mogle da nađu posao. 

„Mi samo želimo da živimo kao normalan svet. Niko nije slobodan dok svi nismo slobodni. Doduše, ova naša sloboda danas je malo ograničena policijskim kordonima“, kazala je organizatorka Helena Vuković za N1.

Ona je dodala da je u poslednjih devet meseci urađeno mnogo toga na povećanju vidljivosti trans osoba, ali da je njihove zahteve moguće ispuniti jedino kroz saradnju sa državnim institucijama. 

Tanjug/Nemanja Jovanović
Tanjug/Nemanja Jovanović
Tanjug/Nemanja Jovanović
Tanjug/Nemanja Jovanović
Tanjug/Nemanja Jovanović

„Mi smo danas okruženi zgradama koje su naše institucije i koje će nam pomoći i sarađivati sa nama da naši sadašnji problemi postanu zajednički izazov sa kojim se suočavamo“, kazala je Vuković. 

Ona je rekla da su trans osobe koje su želele da dođu na skup na određenim mestima imale problema sa policijom, zbog čega je čitav skup kasnije počeo. 

Podršku skupu pružila je i romska zajednica, a njihov predstavnik Zlatomir Jovanović rekao je da ako građani Srbije žele da budu deo kulturnog diverziteta Evrope sa tim moraju i da se usklade i da trans osobe i Romi moraju da budu vidljiviji. 

Paradi su prisustvovali i ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, nemački ministar za Evropu Mihael Rot i švedska ministarka za kulturu i demokratiju Alis Bah Kuhnike.

Miščevićeva je kazala da kao građanka veruje da su svi jednaki bez obzira na njihovo seksualno, versko ili drugo opredeljenje i bez obzira na pol. 

Jankovićeva je istakla da je ona već ukazala na problem sa kojim se susreću trans osobe pri najobičnijoj legitimaciji, jer im u ličnoj karti ne piše, ono što policija vidi i da je skup način da problemi trans osoba postanu vidljiviji.