Šabiću uručena nagrada "Konstantin Obradović"

Vesti 20. sep 201518:58 > 19:00
N1/arhiva

Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podatka o ličnosti Rodoljubu Šabiću uručena je u nedelju nagrada za unapređenje kulture ljudskih prava "Konstantin Obradović" koju već 15 godina dodeljuje Beogradski centar za ljudska prava.

Žiri, koji su činile izvršna direktorka Centra Vesna Petrović, sociološkinja Vesna Pešić i ekonomistkinja Gordana Matković, istakao je u obrazloženju odluke da se opredelio za Šabića zato što je poverenik od početka svog angažovanja uneo ogromnu energiju i ličnim zalaganjem doprineo rešavanju brojnih pitanja iz oblasti prava.

Kao dodatni razlog, objasnio je žiri, to je učinjeno zato što su ova i prošla godina obeležene pritiskom na nezavisne institucije, kao i zbog velike podrške građana instituciji poverenika.

„Odluka je doneta u uverenju da nema nijedne osobe u civilnom sektoru i šire koja bi mogla zameriti i najmanju stvar kada je u pitanju naš današnji dobitnik“, rekla je Pešić. „Cenili smo i broj onih koji ga poštuju i prate na socijalnim mrežama, naročito na Tviteru, gde se upušta u polemiku, pojašnjava i pokazuje da suvereno vlada svojom oblašću, doprinoseći državi i nenom modernijem i demokratskijem liku“, rekla je ona.

Primajući nagradu, Šabić je istakao da to nije lako, da je to mučan i težak posao, ali koji je istovremeno i izuzetno izazovan.

On je podsetio na Deklaraciju o pravima čoveka i građanina koja je doneta 1789. tokom Francuske revolucije, u čijoj preambuli piše „mi predstavnici francuskog naroda, uvereni u to da je nepoznavanje, nemar i prezir prema ljudskim pravima, izvor svih javnih zala i pokvarenosti vlada“.

„Neshvatljivo je da je neko 1789. godine pisao da je nesporno pravo javnosti da od svakog javnog službenika zatraži izveštaj o njegovom radu, a danas, posle 226 godina, to mnogim aktuelnim funkcionerima nije jasno“, rekao je Šabić.