Hag razmatra puštanje Šešelja

Vesti 05. nov 201412:57 > 13:58
EPA

Haški tribunal zatražio je danas od Holandije i Srbije da se večeras do 18 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Tribunal je naveo da je dobio dodatne poverljive informacije a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja.

S obzirom na novi razvoj događaja, Tribunal razmatra mogućnost privremenog puštanja na slobodu Šešelja i zato je pozvao Srbiju i Holandiju da najkasnije danas do 18 sati dostave svoje mišljenje, navedeno je u saopštenju.

Vlada Srbije oglasila se popodne navodeći da daje uslovne garancije za Šešelja.

Od vlasti Srbije je, pritom, zatraženo i da izjavi može li garantovati da Šešelj neće kontaktirati sa potencijalnim svedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove. Veće napominje i da bi Šešelj morao da poštuje i druge uslove koje bi ono propisalo.

Po tvrdnjama Srpske radikalne stranke i srpskih lekara koji su imali uvid u istoriju bolesti, Šešelj boluje od tumora debelog creva s metastazama na jetri.

Veće sudije Antonetija podseća da je nedavno sličnu sopstvenu inicijativu da Šešelja pusti na privremenu slobodu zbog pogoršanog zdravstenog stanja „moralo da prekine… zbog nedostatka saradnje optuženog“.

Šešelj je na tu inicijativu odgovorio da neće poštovati nijedan od uslova koje bi Tribunal propisao, izuzev da neće napuštati teritoriju Srbije.

Haški tribunal/ ICTY

Tribuinal: Primenjivali smo kompetentan sistem lečenja

Pritvorska jedinica Tribunala primenjuje potpuno kompetentan sistem zdravstvene zaštite, zasnovan na holandskim standardima, saopštio je danas Haški tribunal.

Lekari iz Srbije obavešteni su da Pritvorska jedinica primenjuje potpuno kompetentan sistem zdravstvene zaštite, zasnovan na holandskim standardima u pogledu učestalosti, vrsta i metoda dijagnostike i lečenja, a pored toga zatvorenici uživaju ubrzan pristup medicinskim i dijagnostičkim testovima koji nisu dostupni prosečnim građanima Holandije, navedeno je u saopštenju.

Protest SRS u Hagu

Srpska radikalna stranka najavila je danas da će u subotu, 8. novembra, organizovati protest ispred zgrade Tribunala u Hagu, sa koga će zatražiti bezuslovno puštanje na slobodu svog lidera Vojislava šešelja.

Protest će biti organizovan u podne, a trazićemo da Šešelj, zbog lošeg zdravstvenog stanja, odmah i bezuslovno bude pušten na slobodu, izjavio je Tanjugu funkcioner SRS Zoran Krasić.