Nemački ambasador pohvalio odnos Srbije prema izbeglicama

Vesti 22. sep 201515:34 > 15:37
Tanjug/Rade Prelić

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman ocenio je da se Srbija izuzetno profesionalno suočava sa izazovom izbegličke krize i istakao da će Nemačka nastaviti da je u tome podržava.

Ditman je, zajedno sa gradonačlenikom Beograda Sinišom Malim, u parku kod autobuske stanice prisustvovao isporuci paketa sa hranom, koje je Nemačka obezbedila kao pomoć izbeglicama.

„Mišljenja smo da se srpske vlasti odlično ophode prema izbeglicama i da im mnogo pomažu u registraciji, snabdevanju i zbrinjavanju. Mi podržavamo i nastavićemo da pomažemo Srbiju u okviru EU, ali i bilateralno“, rekao je Ditman novinarima.

Ambasador je podsetio da je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke obezbedilo miliona evra za hitnu pomoć regionu, od čega 400.000 evra za Srbiju.

Ditman je izrazio i zadovoljstvo što može da sarađuje sa veoma profesionalnim nevladinim organizacijama u tome, te ukazao da će narednih dana biti podeljeno 40.000 paketa i 9.000 paketa sa sredstvima za higijenu.

On se posebno zahvalio gradu Beogradu na odličnoj saradnji u novoj akciji pomoći.

Prema njegovim rečima, drugi element pomoći Nemačke je omogućavanje zapošljavanja dodatnih ljudi u Komesarijatu za izbeglice.

Ditman je podvukao da je izbeglička kriza veliki izazov za Srbiju, Nemačku i EU, za sve u Evropi.

„Naš je stav da svi moramo sarađivati. Mi se zalažemo za otvorenu Evropu, Evropu u kojoj postoji pravo na azil“, podvukao je nemački diplomata.

Mali: Imamo sve što je potrebno za izbeglice

Gradonačelnik Beograda rekao je da Distributivni centar Crvenog Krsta, koji je juče počeo sa radom, od 9 do 15 časova svakog dana distribuira hranu, pakete za higijenu i bebe.

„Ovo je rezultat zajednickcog rada grada Beograda, Ambasade Nemačke, organizacija ‘Help’ i ‘Karitas’, koje su pomogle da se obezbedi pomoć za migrante. Grad je obezbedio svu potrebnu infrastrukturu, kao i obezbeđenje sve dok bude trajala distribucija“, objasnio je Mali.

On je ukazao da ekipe grada Beograda danonoćno održavaju park, kako bi se učinili uslovi u kojima izbeglice borave što boljim.

„Sada imamo sve što je potrebno za migrante. Prošle nedelje otvorili informativni pult, a danas smo organizovali i ambulantu za brzu medicinsku pomoć, zajedno sa Sekretarijatom za socijalnu zaštitu i zdravstvo grada. Ovo je dodatna usluga kako bi se migranti osećali bezbednije“, poručio je Mali.

Nemačka humanitarna organizacija „Help“ u saradnji sa Crvenim krstom Srbije isporučuje pakete osnovnih namirnica izbeglica u tranzitu kroz Srbiju.

Radi se o pomoći nemačke vlade u visini od 220.000 evra, koja ima za cilj obezbeđivanje prihvatljivih uslova života za migrante u Srbiji kroz nabavku osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala, kao i osnaživanje kapaciteta Komesarijata za izbeglice i migracije zapošljavanjem dodatne rane snage.