Nikolić: Zahtevi advokata bili opravdani

Vesti 05. nov 201415:28 > 15:39
Tanjug, AP/Darko Vojinović

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da su izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti u skladu sa Ustavom Srbije i da predstavljaju ispunjenje opravdanih zahteva advokatskih udruženja.

„Njihovim proglašenjem stvaraju se uslovi za nastavak rada svih onih kojima je dužnost obezbeđivanje pravne sigurnosti i primene zakona u Republici Srbiji“, kazao je Nikolić u saopštenju koje je preneo kabinet predsednika Republike.  

Povodom izjava predstavnika advokatskih komora da će štrajk trajati dok Nikolić „ne potpiše ukaz o usvajanju zakona kojim će biti prihvaćenjni zahtevi advokata, koji su ustavni i kojima se štite prava građana“, predsednik Srbije je naveo da pažljivo prati trenutnu situaciju u pravosuđu sa stanovišta donošenja i primene zakona koji treba da budu usklađeni sa Ustavom.

Predsednik Srbije: Zakon u skladu sa Ustavom

On je naveo da predsednik nema prava da utiče na zakonske odredbe koje se tiču visine naknade ili kome se ta naknada isplaćuje, ali je odmah postalo jasno da su izdvajanja građana enormno povećana, a da je čak i sudska overa potpisa, koja je donosila ne mali prihod u budžet, potpuno izuzeta iz sudske nadležnosti.  

„Međutim, ovakvo zakonsko rešenje nije protivno Ustavu Republike Srbije. Pitanje je ekonomske opravdanosti takve izmene nadležnosti, posebno u uslovima kada se Vlada Republike Srbije zalaže za opštu štednju i povećanje budžetskog priliva“, naveo je Nikolić.  

On je podsetio da je Zakon o javnom beležništvu donet u maju 2011. godine, za vreme prethodne vlasti.  

„Tada se niko nije oglasio o eventualnim spornim odredbama, pa ni Ustavni sud. Postavlja se pitanje zašto se to aktuelizuje baš sada“, kazao je Nikolić.