Šlaufima protiv Beograda na vodi

Vesti 05. nov 201416:13 > 16:23
Inicijativa "Ne davimo Beograd"

Javnu sednicu o prostornom planu koji se odnosi na projekat "Beograd na vodi", u Gradskoj upravi Beograda, pokušalo je da prekine stotinak građana i aktivista incijative "Ne da(vi)mo Beograd", zahtevajući da se nacrt tog plana poništi i vrati u proceduru izrade.

Aktivisti te inicijative i građani koji se protive projektu „Beograd na vodi“, noseći šlaufe, lopte na naduvavanje, pevajući pesmu „Beograde, Beograde“ Đorđa Marjanovića i velikom bukom, ometali su održavanje sednice, izražavajući nezadovoljstvo načinom donošenja prostornog plana protivno propisima i bez ikakve „prave konsultacije sa građanima“.

Oni zato zahtevaju ostavke direktora Republicke agencije za prostorno planiranje Dragana Dunčića i direktora Urbanističkog zavoda Beograda Nebojše Stefanovića.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“

Inicijativa „Ne da(vi)mo Beograd“, zahteva isto tako i da se „sramni nacrt prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda – područje priobalja reke Save“ za projekat „Beograd na vodi“, u celini poništi i da se uredenje tog dela grada vrati u zakonite procedure urbanističkog planiranja i bude proizvod iskrene rasprave celog društva.

Inicijativa „Ne davimo Beograd“

„Suprotstavljamo se trošenju javnih finansija na privatne projekte koje gradu potencijalno donose jedino prostornu segregaciju i saobraćajni kolaps. Razvoj, funkcionisanje grada i njegov novi identitet ne mogu biti proizvod investitorskih želja vec isključivo potreba samog drustva“, naveli su učesnici današnjeg protesta u Gradskoj upravi.

Oni su ocenili da je javna sednica samo „simulacija učešća građana i struke u tom procesu“ i da služi jedino „zadovoljavanju forme“.