U Nišu održana dva protesta ispred zgrade opštine

Vesti 24. sep 201517:27 > 19:21
N1 info

Dok su odbornici Skupštine Niša raspravljali o novoj odluci o snabdevanju toplotnom energijom i rasformiranju gradskog komunalnog preduzeća, čiji bi deo radnika trebalo da pripadne drugom ispred zgrade su održana dva protesta.

Nezadovoljni korisnici grejanja i radnici Medijane, usvajanje odluka čekali su na ulici. Nije im dozvoljeno da sednici prisustvuje i njihov predstavnik. Da su bili, rekli bi čime su nezadovoljni.

Kažu građani na protestu da nije važno koliko ih je, već koliko se glasno čuju. Njih oko dve stotine sve vreme su se čuli u skupštinskoj sali. Pre izjave gradonačelnik je sačekao da zatvore prozor.

Organizatori protesta kažu da je od ove, za njih bitnija odluka o ceni grejanja, o kojoj će se tek odlučivati, ali su ostali da ispred Skupštine prate sednicu.

U skupštinskoj sali u toku je rasprava o temi koja se već mesecima u Nišu smatra gorućom. Međutim, ovde je sve vreme tek trećina, oko dvadesetak odbornika. Do glasanja nije ni došlo, a buka ispred skupštine se pojačala. Stigli su i radnici Medijane, jer je na dnevnom redu i tačka koja, kažu – pogađa njih. Rasformiranje gradskog preduzeća Gorica čijih bi dvestotine radnika trebalo da pripadne Medijani.

“U ovom mandatu sam pokazao da će se ova vlast uhvatiti u koštac sa svim problemima, bez obzira kada su nastali i koliko su teški. To neću uraditi ni kada je Gorica u pitanju”, kaže gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

U Medijani, međutim, strahuju da će zbog ovog poteza potonuti i oni.

“Medijana je spremna da ponudi pomoć Gorici u vidu 50 miliona koje nam grad duguje. Ovako mislim da je opasno zabijati rđav ekser u zdravo drvo”, navodi direktor Medijane Bratislav Vučković.

A u sali, replika na repliku. Rasprava o odgovornosti za stanje u javnim preduzećima trajala je celo prepodne. A stanje u javnim preduzećima povezuje obe grupe koje su danas protestvovale.