Dačić Hrvatskoj: Ne budite naivni, mi ćemo platiti štetu

Vesti 24. sep 201519:26 > 19:31
TANJUG/Tanja Valić

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u četvrtak uveče da Hrvatska mora da povuče odluku o zatvaranju granice sa Srbijom, jer će u suprotnom štetu "na kraju platiti" Srbi i Hrvati, a ne Evropska unija (EU).

„Ja želim da poručim našim susedima: ‘Pa nemoj’ da ste naivni, pa sve će ovo na kraju da plate Srbi i Hrvati, neće sigurno da plati EU štetu koju je ovde nastala. Prema tome, hajde pamet u glavu da rešimo probleme’ „, rekao je Dačić na Radio-televiziji Srbije (RTS).

„Mi smo spremni da se otvori granica, da razgovaramo o zajedničkom rešenju migrantske krize, ali Hrvatska mora da povuče odluku o zatvaranju granice“, rekao je Dačić.

On je ocenio da je takvom odlukom Hrvatska dala autogol, ne samo sebi, nego čitavom regionu, pokazavši da je veoma teško graditi poverenje, ali da je lako to sve uništiti za jedan dan.

„Mi ne želimo da se mešamo u unutrašnje odnose Hrvatske, mi želimo dobre odnose, da povuku tu odluku, jer Srbija mora da brani svoje interese“, naveo je ministar.

On je ocenio i da je Evropska unija uzdržana u rešavanju izbegličke krize, ali je jasno rekla da zatvaranje granica nije rešenje.

Kako je ocenio, Srbija nijednim svojim činom niti retorikom nije uticala na to da dođe do bilo kakvih sukoba.

Povodom sutrašnje posete evropskog komesara Johanesa Hana, ministar spoljnih poslova je kazao da će svakako razgovarati i o ovoj temi i da očekuje da EU obezbedi funkcionisanje evropskih standarda na svojim granicama.

Dačić je najavio i da će 8. oktobra biti vanredna sednica ministara spoljnih i unutrašnjih poslova EU i Zapadnog Balkana o izbegličkoj krizi.