Lekari odlučili da sledeće srede nema štrajka

Vesti 05. nov 201420:14 > 20:19
Tanjug/Danilo Peternek

Predsednik sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Zoran Savić izjavio je da je Sindikat relativno zadovoljan efektom štrajka, kao i da se sutra nastavljaju razgovori sa predstavnicima Ministarstva zdravlja.

Naredne srede, 12. novembra nećemo organizovati štrajk, a odluku o tome da li ćemo protestovati svake sledeće srede do kraja meseca, kao što smo planirali, donećemo naknadno, kazao je Savić agenciji Beta.

Odlučili smo da 12. novembra neće biti štrajka, a sve ostalo zavisi od rezultata razgovora, rekao je Savić i dodao da je danas, po procenama više od 80 ustanova bilo u štrajku.

Sa predstavnicima Ministarstva zdravlja sutra u 13.30 nastavljamo za sledeću nedelju planirane razgovre o platnim razredima, kazao je on.

Prema njegovim rečima, sprazum o najvećem delu kolektivnog ugovora postignut je, ali da bi on bio konačan neohodna je i saglasnost Ministarstava finansija i rada, Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i RFZO.

Savić je naveo da je moguće da Sindikat, ukoliko svi dogovori o platnim razredima i kolektivnom ugovoru budu postignuti, povuče odluku o štrajku.

Sindikat, prema njegovoj oceni, može biti relativno zadovoljan štrajkom jer se svi sindikati nisu, kao što je dogovoreno, odazvali odluci o obustavi rada.

Takvih je malo, većina ustanova je poštovala odluku o štajku, naveo je Savić.

Članovi četiri reprezentativna sindikata koji obuhvataju 80 odsto zaposlenih u zdravstvu, danas su, uz poštovanje minimalnog procesa rada, štrajkovali zbog odluke Vlade da se i njima smanji plate za deset odsto.