N1 saznaje: Šešelj odbija uslove Haga ako su isti kao u julu

Vesti 05. nov 201420:35 > 22:52
EPA

Portparolka Haškog tribunala Magdalena Spalinska izjavila je da, ukoliko optuženi Vojislav Šešelj odbije garancije Vlade Srbije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, Sudsko veće Tribunala će doneti odluku o daljim koracima.

„To je pitanje koje će morati da razmatraju sudije Sudskog veća. Oni su dobili, ili će dobiti, odgovore sa kojima će se upoznati i onda će sami odlučiti kakvi moraju biti sledeći koraci“, rekla je Spalinska u telefonskoj izjavi Tanjugu.

Ona je potvrdila da je Vlada Srbije dostavila danas Haškom tribunalu odgovor u vezi sa mogućim puštanjem na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja i dodala da Vlada Holandije nije podnela nikakav javni dokument.

„Što se tiče Vlade Holandije, nema nikakvog javnog podneska“, rekla je ona.

Praksa Haga razlikuje se od slučaja do slučaja

Nekadašnja ministarka pravde Hrvatske Vesna Škare Ožbolt, koja je u vreme ministarskog mandata učestvovala u davanju garancija optuženicima iz Hrvatske, kaže da Haški sud ima praksu koja zavisi od slučaja do slučaja.

Ona podseća na slučaj hrvatskog generala Tihomira Blaškića, kome je, iako teško bolesnom, odbijen zahtev za privremenim oslobađanjem.

Haški tribunal zatražio je ranije danas od vlada Holandije i Srbije da se u sredu do 18.00 sati izjasne o mogućem privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja.

Tribunal je pri tom naveo da je dobio dodatne poverljive informacije, o kojima je javnost već upoznata, a koje ukazuju na pogoršanje zdravstvenog stanja Šešelja, te s obzirom na novi razvoj događaja razmatra mogućnost njegovog privremenog puštanja na slobodu.