Nema dogovora o vladi Kosova, politička kriza još traje

Vesti 05. nov 201421:11 > 21:13
N1

Glavni politički akteri na Kosovu, od kojih zavisi okončanje višemesečne institucionalne krize, ni danas nisu približili stavove i postigli dogovor o formiranju vlasti posle junskih izbora.

U Prištini su danas posle 16 sati počele odvojene sednice Glavnog odbora Demokratske partije Kosova (DPK) i koalicionog bloka VLAN koga čine Demokratski savez Kosova (DSK), Alijansa za budućnost Kosova (ABK), Inicijativa za Kosovo (IK) i Samoopredeljenje.

DPK, čiji je lider Hašim Tači, pozvala je večeras na što hitnije postizanje dogovora o prevazilaženju višemesečne političke krize, istakavši da je u slučaju da se on ne postigne spremna za nove izbore.

Načine za formiranje političkih institucija, smatra DPK, treba tražiti „unutar ustava i interpretacije koju je učinio ustavnu sud“.

Ta stranka u saopštenju navodi da je „protiv svakog rešenja koje izlazi iz Ustava i volje građana izražene na izborima 8. juna“ i dodaje da je spremna, u slučaju nepostizanja dogovora o formiranju institucija na Kosovu, za održavanje novih izbora.

S druge strane, lider ABK Ramuš Haradinaj, koji je kandidat koalicije VLAN za budućeg premijera, rekao je da ta koalicija „nikako neće prihvatiti da deo buduće vlade Kosova bude i Tačijeva DPK“.

Haradinaj je rekao da na sastanku koalicije VLAN, koji je trajao više od tri sata, nije razgovorano o „redizajniranju političkog sporazuma“, ističući da ta koalicija zahteva od predsedavajuće Flore Brovine da sazove konstitutivnu sednicu parlamenta.

On je odbacio mogućnost održavanja novih izbora, pošto, kako je kazao, imaju parlamentarnu većinu i poručio da DPK treba da odustane od ambicije da dobije mesto predsednika skupštine jer VLAN „neće nikako ići u korist DPK“.