Daćić i Pusić za N1: Zajednička budućnost i EU perspektiva

Vesti 05. nov 201422:24 > 22:36
N1

Prvi put od kraja rata, šefovi diplomatija Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Vesna Pusić seli su zajedno pred kamere, u intervjuu za N1. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je u interesu i Srbije i Hrvatske da se Bosni i Hercegovini ponudi jasnija evropska perspektiva.

“I Srbija i Hrvatska su zainteresovane za BiH jer tamo žive pripadnici obe države. Nama je u interesu da BiH bude stabilna, da se traga za rešenjima koja bi zbog konstitutivnih delova Bosne i Hercegovine trebalo da budu rezultat dogovora, a ne nametanja. Sve to podrazumeva jedan obostran aktivan odnos između Bosne i Hercegovine i EU”, rekao je Dačić.

N1

Vesna Pusić podseća da je BiH najosetljivija tačka u regionu jer ona još nije ni predala zahtev za kandidaturu EU.

“I zbog toga bi trebalo da nam bude posebno važna. Osim toga, očekujemo od EU da zauzme proaktivan pristup BiH, da sama radi na pridruživanju Bosne i Hercegovine, a ne da čeka da se dogodi. Naravno, mora da postoji politička volja u samoj zemlji ali trebalo bi da postoji i sa evropske strane”, ocenila je šefica diplomatije Hrvatske.

Ministri su jasno poručili i da su Beograd i Zagreb opredeljeni za međusobnu saradnju. Dačić smatra da bi iz svega što se dogodilo u prošlosti trebalo da postavimo temelje za zajedničku budućnost.

N1

“Ne mogu da verujem da se neke druge zemlje više ili manje vole ili mrze. Kad oni mogu da sarađuju zašto mi ne bismo mogli? Mnogo ljudi dolazi u Beograd radi zabave, a naši odlaze na hrvatsko more”, podsetio je on.

Ministarka Pusić je istakla da je interes zemalja Balkna vezan za ekonomiju, transport i privlačenje investicija, a kroz to i poboljšanje ekonomskih odnosa i životnog standarda u Hrvatskoj i Srbiji. “Probleme koji se odnose na prošlost ili evropsku budućnost rešavaćemo, ali uvek će se pojaviti neki novi”, upozorila je ona.

Opširnije izvode iz razgovora Ivice Dačića i Vesne Pusić za televiziju N1 možete čitati na hr.n1info.com, dok ceo intervju možete pogledati u video prilogu: