Gašić: VBA sprovodi istragu o prisluškivanju Vučića

Vesti 06. nov 201407:27 > 07:38
TANJUG/Aleksandar Ćirić

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da Vojno-bezbednosna agencija (VBA) sprovodi istragu o pokušaju prisluškivanja premijera Aleksandra Vučića tokom sastanka Trilateralne komisije u hotelu "Kraun plaza" u subotu.

„VBA je po službenoj dužnosti pokrenula istragu. Utvrdićemo ko je pokušao tajno da snima i prisluškuje Vučića u salonu gde je trebalo da ima sastanke s državnicima i biznismenima. Dokaze ćemo predati nadleznom tužilštvu, rekao je Gašić za „Informer“.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako pišu „Novosti“, istragu sprovodi VBA, a u nju će se uključiti i tužžilašštvo.

Taj list navodi da su pripadnici Kontradiverzionog tima Ministarstva odbrane otkrili sakrivenu kameru i mikrofon u salonu „„Adriatiko““ u kome je Vučić imao višše susreta tokom sastanka Trilateralne komisije.

„Poššto je premijera čekao niz sastanaka u četiri oka sa stranim gostima, kao i uvek, morali smo da prekontroliššemo konferencijsku prostoriju koja je predviđena protokolom. Jer, našša je obaveza da se brinemo o svim aspektima bezbednosti predsednika Vlade“, rekao je ministar Gašić za „Novosti“.

Kontradiverzioni tim i protivteroristička jedinica stigli su u „“Kraun plazu““ već u subotu rano ujutru.

Ministar odbrane: Iza kućišta za alarm su bili kamera i mikrofon

„Ljudi su, kako im to i pravila nalažžu, najpre razgovarali sa predstavnicima hotela, koji su imali obavezu da navedu ššta se sve u salonu nalazi. Oni nisu prijavili da tu postoji bilo kakva oprema za snimanje. Ali, tokom bezbednosne kontrole, iza kućiššta za alarm koji je bio zakačen za zid, pronađeni su kamera visoke rezolucije i mikrofon“, ispričao je ministar.

Specijalci su odmah demontirali napravu i sačinili služžbenu beleššku, a hitno su zatražžili i objaššnjenje od predstavnika „Kraun plaze““.

„Rukovodstvo hotela je dalo nelogično objaššnjenje, da je kamera ugrađena da bi konobari znali u kom trenutku mogu da uđu i da unesu piće!? Nejasno je zašto je ta kamera morala da bude sakrivena, zašto nije bila vidljiva i zašto nije bila prijavljena. Ovako neššto se nikada nije desilo Kontradiverzionom timu, koji je prekontrolisao na hiljade objekata za vreme obezbeđivanja premijera. Na potezu su istržažni organi i tužžilašštvo“, rekao je Gašić.