Evropska unija šokirana zbog skandala u Euleksu

Vesti 06. nov 201411:14 > 11:18
REUTERS/Yves Herman

Diplomate i zvaničnici u Briselu šokirani su zbog ozbiljnih sumnji na korupciju i političke uticaje u istragama Euleksa.

Međutim, ostaje i utisak da su strukture EU pokušale da sakriju tragove teških prekršaja, piše dnevnik „Koha Ditore“.

 Tek nakon godinu dana strukture Euleksa na Kosovu i one u Briselu, koje nadgledaju ovu misiju, obavestili su političke centre EU o postojanju ozbiljnih sumnji na korupciju u Euleksu.

Pored toga što su evropski parlamentarci i diplomate bili šokirani pisanjem „Kohe Ditore“ o korupciji, još su više razočarani zbog priznanja struktura EU da to nije ništa novo, ali da ništa nisu preduzeli i obavestili o činjeničnom stanju političke centre, piše prištinski dnevnik.

„Ponekad izleda i komično kada nam kažu da su znali za sve ovo mnogo ranije nego što je pisala Koha Ditore. Zašto nam nisu nam rekli, zašto su čuvali tajnu. To rađa sumnje da su prikrivali tragove, što je poseban skandal sam po sebi“, rekao je jedan evropski diplomata.

Kako prenosi „Koha Ditore“ najmanje 18 lica iz redova Euleksa je pod istragom.

„Kaže se da će ove istrage biti brze i dublje, te da neće ostati ni jedan kamen ne istresan da bi se otkrila pravda“, rekli su zvaničnici EU, prenosi „Koha Ditore“.