Nikolić: Možda ne možemo sprečiti članstvo Kosova u Unesko

Vesti 29. sep 201520:51 > 20:54
Reuters/Mike Segar

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u utorak uveče u Njujorku da Srbija možda ne može sprečiti nameru Kosova da postane član UNESKO ali da Beograd mora podići glas protiv pokušaja zatiranja srpske pravoslavne baštine na Kosovu i Metohiji.

 „Ukazaću sutra na zasedanju Generalne skupštine UN na napore Albanije i još 44 države da Kosovo postane član UNESKO kao i na potrebu da Priština počne da vodi računa o srpskoj hrišćanskoj, pravoslavnoj baštini u pokrajini. Vi jedan narod možete da oterate sa neke teritorije ali vi ne možete naše korene da izbrišete, to ne može i ne sme da se izbriše“, kazao je Nikolić za Radio-televiziju Srbije.

 Prema njegovim rečima, zahtev Prištine za članstvom u UNESKO predstavlja poslednji korak u „zatiranju Srba na Kosovu i Metohiji“.

Govoreći o susretima sa predstavnicima drugih država tokom zasedanja Generalne skupštine UN, Nikolić je ocenio da se tokom tih razgovora „prvi put“ osetio kao predsednik države koja nije skrajnuta sa međunarodne scene već sa kojom se ozbiljno razgovora i računa u međunarodnim odnosima.

„Ovo zasedanje Generalne skupštine UN je po mnogo čemu izuzetno, ne samo kao 70-godišnjica UN ili po tome što su predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama govorili na istom skupu. Ja sam iskoristio priliku da sretnem više nego ikada predsednika država i vlada i u razgovoru sa njima, osećao sam ponos što lepo govore o Srbiji i što cene napore koje ulažemo u regionu kao i u nastojanjima da postanemo član EU“, rekao je predsednik.

Nevaspitano ponašanje Milanovića

Komentarišući izjave predsednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića o Srbiji i njenim vlastima, Nikolić je ocenio da se radi o „necivilizacijskom i nevaspitanom ponašanju u kampanji“ koje je praktikovala i aktuelna predsednica Hrvatske Koinda Grabar-Kitarović.

„To je nevaspitano ponašanje za koje oni ne misle koliko loših posledica može imati po buduće odnose dve zemlje. Hrvatska je članica EU ali to što radi, sigurno nije politika EU. Nemačka kancelarka Angela Merkel je to rekla i dodala da Srbija nije napravila nijednu grešku u odnosima sa Hrvatskom“, kazao je Nikolić.

On je dodao da će na sutrašnjem zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku podržati razvojnu agendu UN i govoriti o uticaju migracija koji je prema njegovim rečima, najteži u Srbiji zbog činjenice da Beograd nema pristup međunarodnim fondovima u vezi sa zbrinjavanjem migranata.