Kosovski ministar: Niko nije odgovarao za incidente

Vesti 06. nov 201411:18 > 11:27
N1

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi Dalibor Jevtić izjavio je da na Kosovu i dalje postoje mesta u kojima Srbi ne smeju slobodno da se kreću i da posete svoju imovinu koja im je uzurpirana.

Jevtić je ovakav stav preneo svojim sagovornicima u amereičkom Stejt Departmentu gde boravi u okviru zvanične posete SAD, saopšteno je iz Ministarstva za povratak i zajednice.

„Institucije nadležne za pitanje bezbednosti nisu reagovale u potrebnoj meri, do danas niko nije odgovarao za nedavne incidente na Kosovu kada su kuće srpskih povratnika bile spaljivane, a oni napadani“, rekao je Jevtić.

„“Na Kosovu i dalje postoje mesta u kojima Srbi ne mogu slobodno da se kreću, ne mogu da posete svoju imovinu i dešava se da im se čak ta imovina i uništava. Podšrka značajnih međunarodnih faktora nam je potrebna, povratak i prava manjina na Kosovu moraju biti prioritet u narednom periodu“, kazao je Jevtić tokom sastanaka koje je imao u Stejt Departmentu.

Jevtić je na ovim sastancima, kako je saopšteno, istakao i veliku zabrinutost i uznemirenost kod pripadnika Srpske pravoslavne crkve i ostalih Srba, izazvano ispisivanjem grafita na imanju manastira Visoki Dečani.

On je rekao da je došlo do pozitivnih stvari kada je reč o saradnji sa zvaničnim Beogradom, pri tom istakavši kao veoma značajnu i pozitivnu inicijativu direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića za formiranje radne grupe koja će raditi po pitanju povratka.