Protestna nota Srbije zbog prisustva Kosova na skupu u UN

Vesti 30. sep 201507:18 > 07:21
REUTERS/Darren Ornitz

Srpska misija u UN u dogovoru sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem uputila je protestnu notu Ujedinjenim nacijama zbog prisustva predstavnika Kosova na skupu o borbi protiv terorizma, koji su organizovale SAD.

U Ujedinjenim nacijama ističu da je to privatan sastanak koji su SAD organizovale i da je zbog toga Kosovo bilo tretirano kao nezavisna država.

Izaslanik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izrazio je protivljenje rekavši da Amerika time na neki način i vređa UN.

Dopisnik RTS je javio da su mnogi primetili da je skup obezbeđivala američka tajna policija, a ne policija UN, što je takođe, navodi, neuobičajeno.

Mustafa: Učešće dokaz da je Kosovo značajan faktor

Premijer Kosova Isa Mustafa ocenio je da je učešće Kosova kao ravnopravne učesnice na samitu globalnih lidera u borbi protiv ISIS-a, koji je organizovao predsednik SAD Barak Obama, dokaz da je Kosovo značajan faktor u međunarodnoj zajednici.

Kosovski premijer je za portal Koha izjavio da se tokom boravka u Njujorku imao susrete sa desetinama lidera država i međunarodnih organizacija, ali i država koje nisu do sada priznale Kosovo. Potvrdio je da su sa predstavnicima SAD razgovarali o modalitetima transformacije Bezbednosne snage Kosova u Oružane snage Kosova, a naveo je da su u tom, ali i drugim pitanjima, imali jasnu podršku SAD.

„Mi snažno radimo da obezbedimo potrebnu podršku za učlanjenje u Unesko i Interpol ali i u drugim međunarodnim strukturama. Stalni napredak, stavovi i vizija u regionalnoj i široj saradnji čine Kosovo partnerom svake demokratske države i značajan je faktor u međunarodnim odnosima“, rekao je Mustafa.