Nikolić: Obama zadovoljan onim što Srbija radi

Vesti 01. okt 201507:28 > 07:34
REUTERS/Eduardo Munoz

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je u Njujorku da je ovogodišnja sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija po mnogo čemu posebna, istakavši da su najviši svetski zvaničnici pozitivno ocenili ulogu Srbije kao faktora stabilnosti i mira u regionu.

Nikolić je posebno naglasio da je, posle susreta s mnogim predsednicima država i vlada, ohrabren njihovim stavovima o Srbiji koje, kako je rekao, „iznose potpuno otvoreno, jasno i glasno“.

„Očigledno je da je naš region pod velikom pažnjom mnogih država i organizacija u svetu i da je uloga Srbije veoma pozitivno ocenjena. Potpuno je jasno da je Srbija faktor stabilnost i da je najviše doprinela tome da ovaj region bude miran, rekao bih bezbedan, ali u svakom slučaju da više ne ugrozimo odnose toliko da neko strahuje da li će izbiti sukob između država na Balkanu“, rekao je predsednik Srbije.

Nikolić je naglasio da je ponosan, jer svetski zvaničnici „više ne izdvajaju pojedinca u Srbiji nego kažu da Srbija radi dobro – i vlada i predsednik i parlament koji usklađuje zakonodavstvo sa zakonodavstvom EU i što te pohvale stižu i sa istoka, zapada, severa i juga, a nisu orijentisane blokovski ili organizacijski“.

„Niko nas ne vuče da budemo samo njegovi i da zaboravimo druga prijateljstva i ono što je možda i najvažnije…to su naši stari prijatelji, Afrika, Azija, Latinska Amerika. Ako čovek nešto lepo može da doživi, to je da na kraju ove 2015. godine predstavlja Srbiju“, ocenio je Nikolić.

Merkelova hvali, s Putinom porodično

Upitan šta je to što će Srbija konkretno osetiti posle njegovih sastanaka s predsednicima SAD, Rusije i Hrvatske, kao i s nemačkom kancelarkom, Nikolić je odgovorio:

„Korisno je razgovarati. Ako pitate za predsednicu Hrvatske, bilo je veoma korisno što smo razgovarali, ali ja sad ne bih da to komentarišem, pošto bi izgledalo da se mešam u kampanju. Hrvatska je u kampanji za izbore i može se očekivati mnogo ružnih reči na račun Srbije, pošto uvek tako dobijaju izbore. Meni je mnogo važnije bilo kako će reagovati na naše ponašanje i kakvu zajedničku budućnost nam predviđaju Rusija, SAD, Nemačka, a to je ono što može da nas ohrabri“.

„Kancelarka (Angela) Merkel je otvoreno, na prijemu pred mnogo ljudi i veoma glasno da svi čuju, rekla da Srbija nije načinila nijednu grešku u ovome i da je greška na drugoj strani, da je odgovornost za taj izmišljeni sukob s Hrvatskom sigurno na drugoj strani“, rekao je Nikolić.

„Predsednik Obama je rekao da je potpuno zadovoljan onim što Srbija čini i da zna da smo faktor stabilnosti na Balkanu. Mene je tu posebno apostrofirao kao čoveka čijom pobedom je došlo do ovih novih odnosa i rekao: ‘Bilo kakav problem da imate, pozovite me, ja ću pomoći da taj problem rešite'“, naveo je Nikolić.

„Sa predsednikom Putinom razgovor je bio više prijateljski i porodičan zato što mi vrlo lako nalazimo zajednički jezik i uglavnom Rusija nikad ne bi ništa tražila od Srbije, uvek je Srbija tražila od Rusije i na svu sreću, Rusija je pravi oslonac i prava podrška Srbiji“, istakao je predsednik Srbije.

„Kao da gledate da se put Srbije otvorio i da će u velikoj meri sada da zavisi i od nas da uradimo sve što smo se dogovorili, da vlada Srbije nastavi da bude hrabra kao što je bila do sada i da ćemo mi sigurno smanjiti izazove koji su pred drugim državama. Mislim da ćemo mi malo lakše, uz ovoliku podršku, to preboleti nego ostali“, naveo je Nikolić.

Posebna sednica Skupštine UN

Prema njegovim rečima, po mnogo čemu, ovo je posebna sednica Generalne skupštine.

„Ne samo po tome što je 70 godina proteklo od osnivanja UN, po govorima predsednika (SAD Baraka) Obame i predsednika (Rusije Vladimira) Putina, iz kojih je moglo da se zaključi da nisu baš previše približili svoje stavove, ali i po tome što su posle toga razgovarali sat i po potpuno sami, što bi moglo da predstavlja nagoveštaj bolje saradnje između SAD i Ruske Federacije, u ovo vreme kada je ta saradnmja više nego potrebna“, rekao je Nikolić.

Kao najveći utisak iz razgovora koje je vodio u Njujorku, Nikolić je izdvojio zabrinutost gotovo svih s kojima je razgovarao, ne samo zbog migrantske krize, već i zbog celokupnih odnosa, posebno EU i SAD prema Rusiji ili Rusije prema njima.

Predsednik Srbije ocenio je da je i sledeća godina, „godina velikih izazova pred nama“ i nada se da to shvataju svi, „posebno veliki, od kojih naša sudbina zavisi“.