Petrović hoće na poligraf sa Pajtićem i Lidijom Udovički

Vesti 04. okt 201513:37 > 13:41
FoNet/Božidar Petrović

Ministar energetike Aleksandar Antić, direktor Elektromreža Srbije Nikola Petrović i generalna direktorka kompanije Kontinental vinds Srbija (CWS) Ana Brnabić demantovali su da je EMS tražio mito za priključenje na mrežu CWS-ovog vetroparka u Čibuku.

Petrović je, na konferenciji za štampu u Vladi Srbije, pozvao Lidiju Udovički da se javi i kaže kad ga je upoznala i kada je on bilo šta od nje tražio. On je ponovio da ne poznaje Lidiju Udovički i da će se sledeći put javnosti o ovoj temi obratiti tek kada ona i predsednik DS-a Bojan Pajtić pristanu da, zajedno sa njim, javno idu na poligrafsko testiranje.

Petrović kaže da, prema Zakonu o energetici, samo EMS može biti investitor 400-kilovatnog razvodnog postorjenja jer jedini u zemlji ima licencu za prenos električne energije i upravljanje energetskim sistemom.

Građevinsku dozvolu, kako je objasnio, može dobiti samo subjekat koji ima pomenutu licencu, tako da je EMS, prema njegovim rečima, pomogao kompaniji Kontinental vind, jer da je CWS sagradila takav objekat, nikada ne bi mogla da dobije upotrebnu dozvolu.

Ana Brnabić je rekla da je jutros podnela ostavku na mesto direktora kompanije Kontinental vinds, jer je suprotno većini u rukovodstvu firme, smatrala da treba da izađe u javnosti i objasni celu situaciju.

Brnabić je rekla da je nesporazum CWS-a i EMS-a bio potpuno otvoren i jasan – odnosno da je prethodni Zakon o energetici u nekim svojim članovima bio dijametralno suprotan, te da ge je CWS tumačio različito od EMS-a, Ministarstva energetike i Pokrajinskog sekretarijata.

CWS je, prema njenim rečima, zakon tumačio tako da je razvodno postrojenje deo energetskog objekta do priključenja na mrežu, kada bi ga preuzeo EMS.

Taj nesporazum se rešio u trenutku kada je usvojen novi Zakon o energetici u decembru 2014. koji je potpuno jasan, rekla je Brnabić, i naznačila da je prema novom rešenju priključak deo sistema i da jedino EMS može da dobije građevinsku dozvolu za njega.

Kontinental vind je već potpisao dva ugovora sa EMS-om, a prošle nedelje su počeli i pregovore o izgradnji priključka, rekla je direktorka CWS-a u ostavci.

Ona je rekla i da je ne zanima razgovor Lidije Udovički sa Bojanom Pajtićem, ako ga je bilo, jer to nema nikakve veze sa kompanijom Kontinental vind.

Brnabić je rekla i da nije poznato ko se u ime firme Kontinental vind obraćao američkim kongresmenima i da može da garantuje da ta kompanije nema nikakve veze sa tim pismom.  

Ministar Antić je osudio, kako je rekao, neodgovorno ponašanje Pajtića i DS-a koji su, prema njegovoj oceni, zloupotrebli investiciju CWS-a u političke svrhe.

Antić je rekao da je zakonodavni okvir Srbije jasan, izričit i čvrst kada su u pitanju objekti iz obnovljivih izvora energije. Postoje precizna pravila igre koja investitorima garantuju sigurnost, a obnovljivim izvorima daju dodatne pogodnosti, naveo je on.

Ministar je istakao da bilo kakva mogućnost uticaja EMS-a i Nikole Petrovića na realizaciju investicije CWS-a nije postojala.