Šubara: Sertić stoji iza moje smene, radio sam sve po zakonu

Tanjug/Dragan Stanković

Ministarstvo privrede zatražilo je nedavno smenu Direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare. Do konačne odluke Vlade on je udaljen iz Agencije. Šubara, međutim, osporava navode Ministarstva da je Agencija loše radila.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara tvrdi da je udaljen sa posla jer ministar privrede Željko Sertić sa njim ima lični sukob, ali da se nada da će dokazati da su neosnovane optužbe na njegov rad.

On kaže da su se koplja lomila najviše oko privatizacije Beogradske industrije piva (BIP). Kaže da su četiri kompanije zainteresovane za BIP, kao i da davanje u Zakup makedonskoj kompaniji “M6 Eden”, te odlazak BIP-a u stečaj nije bilo potrebno.

“Što mi ne želimo da ispunjavamo želje, i nećemo da ispunjavamo želje ministra Sertića, To je ste naša krivica”, tvrdi Šubara.

Šubara je na konferenciji za novinare kazao da će u žalbenom postupku do 20. oktobra dostaviti dokaze da je sve radio po zakonu i u interesu države, ali da će prihavatiti odluku Vlade, kakva god da bude.

Vlada Srbije je 6. oktobra 2015. donela rešenje o udaljenju sa dužnosti direktora Agencije za privatizaciju, na predlog ministra privrede koji je pokrenuo postupak za utvrđivanje razloga za njegovo razrešenje.

Šubara je dužnost direktora Agencije za privatizaciju preuzeo u januaru ove godine, a izabran je na konkursu na period od pet godina.

On je danas potvrdio da u slučaju da ga Vlada razreši neće pokretati sudski postupak kako bi zaštitio svoja prava.

„Rešenje o udaljenju sa posla za mene je uvredljivo, ali mi daje još veću snagu da dokažem da je netačno sve ono što je bilo navedeno kao razlog za takvu odluku“, kazao je Šubara.

On je naveo da prva tačka koja mu se stavlja na teret, a to je da Ministartsvu privrede nije podnosio izveštaje o radu Agencije dva puta godišnje, ne stoji, jer od kada je imenovan na tu funckiju, Ministarstvu je, kako tvrdi, svakog meseca dostavljao redovne mesečne izveštaje.

Govoreći o privatizaciji RTV Vranje, gde mu je takođe izneta zamerka na vođenje postupka, šubara je rekao da je rešenje o prenosu besplatnih akcija urađeno u potpunosti u skladu sa zakonom.

On je pokazao dokument iz koga se, kako je rekao, vidi da je saglasnost za podelu akcija te firme potpisana u Ministarstvu privrede.

On je rekao i da nema nikakav sukob sa Vladom i ministrima, da ga nikada nije ni imao i da će svaku odluku vlade bespogovorno prihvatiti.

Šubara je rekao da se nada da će lako uspeti da dokaže da ništa od onog što mu se stavlja na teret nije tačno i da se uopšte ne radi o njegovom obračunu s Vladom, već o obračunu ministra Sertića sa njim lično.

Govorio je i o rezultatima. Za deset dana investiciona banka Goldman Saks, kaže Šubara, dovešće ozbiljnog ulagača u pančevačku Petrohemju. Rudnik Resavica mogao bi, prema njegovim rečima, da dobije ponudu Ruske kompanije Energo centar do sredine novembra. Za njega to su neki od dokaza efikasnosti.

Vlada jednoglasno podržala smenu Šubare

Ministarstvo privrede demantovalo je navode Šubare da je smenjen samo zbog ličnog sukoba sa Sertićem, navodeći da je zahtev za njegovu smenu Vlada podržala jednoglasno.

„Tri nedelje uoči odluke Vlade Srbije da direktora Agencije za privatizaciju udalji sa čelne pozicije Ljubomir Šubara nije ni u jednom od brojnih novinskih tekstova, iskoristio priliku da sa pozicije direktora iznese optužbe koje saopštava danas“, stoji u saopštenju ministarstva.

Umesto toga, kako navode, spekulacije koje su mediji prenosili o navodnom sukobu ministra privrede i direktora Agencije za privatizaciju, a nastale iz takozvanih anonimnih izvora, poklapaju se sa onim što danas govori gospodin Šubara.

„Jedino novo što je javnost danas mogla da čuje je to da gospodin Šubara smatra – „Agencija, to sam ja““, ističu u Ministarstvu privrede.

Baš zato što Ministarstvo privrede neće da dozvoli da efikasnost Agencije i završetak procesa privatizacije budu izjednačeni sa nezadovoljavajućim radom gospodina Šubare, pokrenulo je, kako navode, postupak za njegovo udaljenje sa mesta direktora.

Ministarstvo privrede ponovo ističe da je zatražilo udaljenje Ljubomira Šubare sa mesta direktora Agencije za privatizaciju zbog brojnih propusta u radu. „Agencija nije radila ažurno u korist investicija, nastavila je dugogodišnji inertan rad i za proteklih devet meseci šubarinog mandata“, zaključeno je.

Za takav nerad, tvrde, odgovornost je morala da se traži od direktora. Zato je Ministarstvo privrede, u skladu sa svojim nadležnostima, kako navode, zatražilo pokretanje postupka o udaljenju do okončanja postupka za utvrđivanje postojanja razloga za razrešenje.

Ministarstvo privrede očekuje da Šubara, u skladu sa sopstvenim tvrdnjama da je veliki poštovalac zakona, pripremi izjašnjenje na primedbe u zakonski prediđenom roku.