AccuWeather objavio veliku prognozu za proleće – kako će biti kod nas

Vesti 20. mar 202307:54 14 komentara
AccuWeather

Meteorolozi AccuWeathera objavili su veliku prognozu za proleće za Evropu. Kako pišu, u nekim zemljama će se zadržati "dugotrajan zimski obrazac", dok će druge morati da se nose s potencijalno opasnim vremenskim nepogodama kasnije tokom proleća.

Južnu Evropu bi u prvom delu proleća opet mogla da zadesi suša, piše AccuWeather. Veliki deo jugoistočne Evrope će se u drugom delu proleća suočavati s nadprosečnim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom marta imale temperature tipične za kasni april, a ovaj trend zagrevanja zadržaće se i tokom sledećih nekoliko meseci, praćen povremenim kišama.

Šta očekuje koji deo Evrope…

Očekuje se da će se temperature širom Velike Britanije približiti istorijskom proseku do kraja aprila, ali prognostičari AccuWeathera kažu da ovaj prelaz možda neće doći kao glatko, postupno povećanje prema toplijim danima.

“U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj očekuju se velike promene temperature koje će se ujednačiti tek krajem aprila”, objasnio je Tajler Rojs, viši meteorolog AccuWeathera.

Povezane vesti

Temperature bi mogle da budu iznad istorijskog proseka duže vreme u Engleskoj, Velsu, Severnoj Irskoj i delovima Škotske; međutim, talasi frontalnih prolaza mogu poremetiti trend prolećnog zagrevanja i na neko vreme spustiti uslove na nešto ispod proseka.

Očekuje se da će se opasnost od mraza ili smrzavanja zadržati do sredine aprila u delovima Velike Britanije, protežući se daleko na jug. Šanse za snežne padavine koje će pasti u proleće verovatno će biti izolovane na višim terenima širom Škotske, Engleske i Velsa, dok će se nizine suočiti s manjom pretnjom od prolećnih pljuskova kako temperature počnu da padaju.

Sve u svemu, vrednosti padavina u Ujedinjenom Kraljevstvu mogle bi biti nešto iznad istorijskog proseka tokom aprila i maja. U tipičnoj godini, najsušniji meseci za London uključuju razdoblje od februara do maja.

Moguća suša na jugu Evrope

Južnu Evropu bi u prvom delu proleća opet mogla zadesiti suša, piše AccuWeather.

Prema Météo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez merljivih padavina opažen je od 20. januara 2023. do 21. februara 2023. Time je postavljen novi rekord za najduži uzastopni niz dana bez merljivih padavina od 1959. Još jedan značajan deo bio je 2020. od 17. marta do 16. aprila, kada je zabeležen 31 uzastopni dan bez merljivih padavina, prenosi Index.

S druge strane, oluje u jugozapadnoj Evropi i povećanje prolećnih padavina u južnim regijama izazivaju zabrinutost među prognostičarima zbog opasnosti od poplava na lokacijama kao što su Italija i Balkan. “S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle doneti dodatnu vlagu i dovesti do povećanja pretnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarskih Alpa”, objasnio je Rojs.

U Italiji bi dotok vlage tokom prve polovine proleća takođe mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, koje bi pak mogle dovesti do raznih pretnji poput razornih vetrova, grada i bujičnih poplava.

Kako će biti sve toplije, rašće i opasnost od vremenskih nepogoda

Kako će učinci iznenadnog stratosferskog zagreavanja postupno prestajati širom severozapadne Evrope do kraja marta, trend visokog vazduha će preuzeti kontrolu nad regijom i zavladaće sušniji uslovi. Međutim, i dalje će biti mogući kišni prodori, zbog čega prognostičari veruju da bi ukupne količine padavine ovog proleća mogle biti blizu proseka.

Prognostičari su posebno istakli Nemačku i Poljsku kao dve zemlje koje će ovog proleća biti suočene sa značajnim rizikom od velikih oluja, zajedno sa susednim područjima severno i istočno od alpskih regija.

Delovi zapadne Španije i Portugala takođe će se suočiti s nestabilnim početkom proleća. “Kako proleće počinje, možemo videti pojavu nestabilnih uslova na Pirinejskom poluostrvu. Uslovi će postati suši i topliji u drugom delu proleća”, objasnio je viši meteorolog AccuWeathera Alan Repert.

Veliki deo jugoistočne Evrope će se u drugom delu proleća suočavati s nadprosečnim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta su sredinom marta imale temperature tipične za kasni april, a ovaj trend zagrevanja zadržaće se i tokom sledećih nekoliko mjeseci, praćen povremenim kišama.

Tokom ranog proleća na Balkanu treba očekivati i oluje, navode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare