Santovac o evropskoj nagradi za „Mega diplomca“: Nova odgovornost

Vesti 31. dec 202021:42 > 21:52 8 komentara

Novinar Adam Santovac, dobitnik evropske nagrade za istraživačko novinarstvo za dokumentarac "Mega diplomac", kaže da mu ona specijalno znači jer su odluku donele kolege van naše zemlje, koje nemaju razloga da budu pristrasne. Navodi da se ništa nije promenilo nakon dokumentarca, ali da je svakako neka informacija i to što Srbiji ne smeta da ima takav univerzitet (Megatrend), ili to što je premijerki i predsedniku Srbije u redu da u svojim redovima imaju čoveka (Nebojšu Stefanovića) koji je na takav način stekao diplomu.

Adam Santovac je dobitnik ovogodišnje EU nagrade za istraživačko novinarstvo, za najbolju istraživačku priču za dokumentarac „Mega diplomac“, emitovan na N1 2019. godine. Film „Megadiplomac“ moći ćete da pogledate u nedelju, 3. januara u 20 časova.

Žiri je u obrazloženju naveo da je „Mega diplomac“ izuzetno značajno istraživanje korupcije sistema visokog obrazovanja, „oblasti u kojoj su posledice dugoročne i nesagledive, a suštinski utiču na sve segmente života u zemlji“. Istakli su da ovaj prilog predstavlja odličan primer rada na proveri i ukrštanju informacija, prikupljenih kroz detaljno i dubinsko istraživanje brojnih, teško dostupnih podataka i van granica Srbije.

Komentarišući u Danu uživo priznanje koje je dobio, Santovac kaže da je to za njega dobro „ne zato što voli da slaže plakete“ već zato jer sve te nagrade i konkurse doživljava kao neku vrstu testa. Mi tokom cele godine kritikujemo i analiziramo, postavljamo pitanja, pa je dobro da s vremena na vreme i naš rad neko analizira, tako da nije loše da nekad stručna javnost kaže šta misli, navodi Santovac.

Naglašava to da su odluku donele kolege novinari koji ne rade u Srbiji, pa kako nemaju nikakav razlog da budu pristrasni, kaže da mu ta nagrada još više znači.

Santovac dodaje da mu to donosi i novu odgovornost. Kaže da ne želi da bude lažno skroman i navodi da nije bio previše iznenađen kad je čuo za nagradu, s obzirom na to da je već dobijao priznanja za taj dokumentarni film – od UNS-a i NUNS-a.

Ja sam perfekcionista i inače odgovoran, a kad se nešto ovako dogodi, to se kod mene diže na još viši nivo, rekao je, dodajući da se nada da će u narednim godinama proizvesti nešto slično ili i više.

Na pitanje šta se promenilo nakon tog dokumentarca, kaže – ništa mnogo. Nebojša Stefanović je i dalje ministar i Megatrend radi, kaže Santovac i dodaje da njegova misija nije da menja stvari, već da iskoristi slobodu koju ima, kao i svi u novinari koji rade u okviru United media, da informiše javnost o tome kako stvari stoje, a da je na drugima da to menjaju ili ne menjaju, kao u ovom slučaju.

Ako je Srbiji, koja ima neku univerzitetsku istoriju, u redu da takav univerzitet postoji, i to je neka informacija, ako je predsednici Vlade (Ani Brnabić) i predsedniku SNS (i države, Aleksandru Vučiću) u redu da ima jednog ovakvog čoveka u svojim redovima i ako je njemu samom (Nebojši Stefanoviću) u redu da ne snosi odgovornost i to je informacija, naglašava naš novinar.

Povezane vesti:

On navodi da se takve stvari dešavaju u svetu, pa i u SAD, gde je trenutno na postdiplomskim studijama. Slično je bilo, prenosi, sa Trampovim univerzitetom, ali ističe da su se studenti, koji su pošteno u toj školi stekli diplomu, tužili i dobiili na sudu, i da im je otplaćena odšteta.

Upitan o proslavi Nove godine u Njujorku, kaže da će je biti na Tajms skveru, ali da će moći da joj prisustvuju samo oni sa ulaznicom. Na proslavu će, naime, moći da uđu zdravstveni radnici i njihove porodice, ona se organizuje za njih, kao neka vrsta zahvalnosti, pojašnjava.

Za njih će nastupiti, između ostalih, Sindi Loper, Dženifer Lopez, dok će Glorija Gejner  otpevati „I will survive“, kao poruku za čitavo ovo stanje, preneo je Santovac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare