Advokat: Borba na Ustavnom sudu posle odbacivanja prijave za prebijanje mladića

Vesti 27. jul 202213:2826 komentara
Protest Novi Sad
Twitter/Ivan Mandić

Krivična prijava protiv policajaca osumnjičenih za prebijanja mladića sa teškoćama u razvoju na protestu u Novom Sadu 2020. godine odbačena je. Dvojica policajaca srušila su mladića sa bicikla, bacila njegov bicikl i potom ga šutirala po telu i glavi. Na društvenim mrežama postoji i video zapis ovog incideta. Advokat oštećenih Vladimir Beljanski za N1 kaže da sada u ovom slučaju predstoji duga borba pred Ustavnim sudom, a ako zatreba i pokretanje postupka pred Sudom za ljudska prava u Strazburu.

Povezane vesti

Beljanski je za N1 podsetio da je krivična prijava podneta pre više od dve godine, a da se događaj odigrao 7. jula 2020. godine prilikom protesta koji su održavani u Novom Sadu, s tim što mladić koji je pretučen nije učestvovao u protestima. U pitanju je mladić ometen u razvoju, a vozio se biciklom u blizini demonstranata i policajaca. Tada mu je prišao jedan uniformisani policajac i srušio ga s bicikla, a drugi je pritrčao i udarao ga i rukama i nogama, nanevši mu niz lakših telesnih povreda koje su medicinski dokumentovane. Nakon toga pokrenut je krivični postupak.

Advokat Beljanski ističe da su kolega i on zajedno podneli krivičnu prijavu kada su dobili sumnju ko su tačno policajci koji su napali mladića, a i Beogradski centar za ljudska prava je protiv njih podneo prijavu.

„Nažalost, krivična prijava je odbačena, iako država ima obavezu da sprovede delotvornu i efikasnu istragu, što znači da mora u kratkom roku da uradi, ovde smo svedoci da je prošlo dve godine, što znači da istraga nije bila efikasna, a nismo imali ni delotvornu istragu jer je čitav niz stvari tokom nje propušten da se uradi“, kaže Beljanski.

Prema njegovim rečima, iako je policajac koji je pretukao mladića, nakon nanošenja povreda bacio bicikl dalje od mesta događaja i ostavio DNK tragove na biciklu, policija i tužilaštvo nikada nisu tražili da se ti tragovi izdvoje i sačuvaju i da se utvrdi ko je policajac koji je naneo povrede mladiću.

Pored toga, postoje i snimci napada, kako sa društvenih mreža, tako i sa objekata u blizini na kojima se jasno vidi ko je policajac koji je udarao mladića.

Međutim, pošto je policajac imao masku jer se sve događalo u vreme korone, on se branio da to nije on i da nije bio na licu mesta.

Beljanski ističe da je tužilaštvo moglo da odredi i veštačenje preko mobilnog telefona što nije učinjeno, a da je kada je odrađeno forenzičko veštačenje, ono urađeno krajnje površno, možda i tendenciozno da se ne bi utvrdilo ko je na snimku.

On podseća i da je Sektor unutrašnje kontrole MUP-a u ovom slučaju reagovao i utvrdio o kome se radi. Međutim, iako su neki policajci svedočili pred unutrašnom kontrolom i tvrdili da je osumnjičeni policajac taj koji je naneo povrede mladiću, pred tužilaštvom su promenili izjave, uz objašnjenje da je jedan imamo visoku temperasturu pa nije znao šta govori i slične priče.

Posle svega, ostalo je da tužilaštvo proveri preko snimaka ceo slučaj, a taj deo urađen je nestručno, površno i na naedekvatan način, ističe Beljanski.

Na pitanje kako onda doći do pravde, advokat kaže da su u krivičnom postupku ovašćenja oštećenog vrlo mala, te da je u ovoj fazi sam postupak završen, ali da su advokati podneli ustavnu žalbu Ustavnom sudu da odluči da li je došlo do povrede prava mladića jer je povređen njegov telesni integritet a da država nije učinila neophodne stvari da ga zaštiti.

Advokat dodaje da je skeptičan kako će postupiti Ustavni sud i da će, ako tu ne bude zadovoljena pravda, advokati pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

On ukazuje na još jednu činjenicu, da je u tom predmetu policajce branio advokat Vladimir Đukanović, što je, kako ocenjuje „flagrantni sukob ineteresa“, jer Đukanović postupa i kao član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, i kao advokat koji ima privatni interes za određeni ishod postupka.

Pored toga, kako navodi Beljanski, dogodila se i nepravilnost tokom istrage pošto je advokat Đukanović pristupio sa osumnjičenim i tražili su da im se pre iznošenja odbrane preda fotokopija krivične prijave, a da se iznošenje odbrane odloži.

To je, kako navodi Beljanski protivno odredbama zakona o krivičnom postupku jer zakon kaže da se samo neposredno pre iznošenja odbrane može okrivljeni upoznati sa sadržajem krivične prijave tako što će je pročitati, a ne tako što će biti odloženo njegovo saslušanje. Nakon svega, usledile su i izmene izjava svedoka policajaca, podseća Beljanski.

„Sve ovo baca senku na predmet, na prava oštećenih i iskrenu želju države da se izbori sa onima koji primenjuju torturu prema građanima Srbije“, rekao je Beljanski i dodao da kao advokat radi 25 godina i da nikada nije dobio kopiju krivične prijave pre saslušanja osumnjičenog i da je to protivno propisima.

Beljanski ne veruje da će se nešto pozitivno dogoditi u ovom slučaju, niti da će biti reakcije ministra policije, ali dodaje da je samo prijatno iznenađen sektorom unutrašnje kontrole MUP koji je svoj deo posla uradio brzo i kvalitetno, što pokazuje da u policiji postoji veliki broj časnih policajaca.

„Predstoji nam duga borba pred Ustavnim sudom u predmetu i eventualno pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu“, kaže advokat.

Komentari

Vaš komentar