Advokat dečaka pretučenog na protestu: Postupak i posle godinu dana na početku

Vesti 07. jul 202118:31 > 19:35 2 komentara

Advokat Vladimir Beljanski, koji zastupa porodicu dečaka koga su policajci pretukli pre godinu dana tokom protesta u Novom Sadu, rekao je u Danu uživo da je krivična prijava podneta pre nepunih godinu dana, a da se do sada nije dogodilo ništa. Istakao je da poseduje snimak, koji je dostavio uz krivičnu prijavu. "On može i mora biti dokaz na sudu", kaže.

Prošlo je godinu dana od protesta koji su uzdrmali Srbiju u sred talasa koronavirusa. Proteste su obeležili i sukobi između demonstranata i policije. Policajci su u Novom Sadu za vreme protesta pretukli i dečaka sa posebnim potrebama koji čak nije bio ni učesnik protesta.

Advokat porodice dečaka Vladimir Beljanski kaže da se dečak našao na biciklu u nekoj svojoj dnevnoj rutini iza policije, a da su mu pritrčala dvojica policajaca, srušila ga s bicikla i udarala ga pendrecima, rukama i nogama.

„Njegova porodica se obratila meni kao advokatu, podneli smo krivične prijave“, kaže on.

Povezane vesti

Istakao je da poseduje snimak, koji je dostavio uz krivičnu prijavu.

„On može biti dokaz na sudu i mora“, kaže.

Dodao je da je krivična prijava podneta pre nepunih godinu dana, a da se do sada nije dogodilo ništa.

„Tužilaštvo u Novom Sadu se ubrzo posle podnošenja prijave izjasnilo da ne mogu da postupaju jer su sa nekima od policajaca imali saradnju u prošlosti. Tražili su da se predmet prebaci, prebačen je u Bačku Palanku, a posle u Zrenjanin. Dugo to tužilaštvo nije preuzelo ništa,već su bili u komunikaciji sa sektorom za unutrašnju kontrolu MUP. Moj klijent nije ispitan u svojstvu oštećenog, odnosno svedoka“, kaže Beljanski.

Do današnjeg dana, kaže, njegov klijent nije pozvan ni ispitan, i na osnovu toga može da kaže da je „postupak na samom početku ili su eventualno saslušani osumnjičeni“.

„To nije uobičajeno, ovo je redak predmet, da toliko vremena treba da se pozove oštećeni. Druga specifičnost je prebacivanje predmeta iz jednog u drugo tužilaštvo. Ali postoji i još jedna specifičnost, a to je da je tužilaštvo u Zrenjaninu nedavno uputilo dopis AKS sa pitanjem da li je protiv mene pokrenut neki disciplinski postupak u AKS. To je krajnje neuobičajeno i specifično. Ne mogu da tumačim na drugi način, osim kao pokušaj vršenja pritiska na advokata koji zastupa oštećenog“, kaže on, dodajući da „neće uspeti da nađu mrlju i izvrše pritisak“.

Kako kaže, nije jasno koji je razlog za upućivanje ovakvog dopisa.

„Čudno je da postupak traje ovoliko dugo, da se ovoliko čeka na postupanje, pogotovo što ne verujem da je tužilaštvo u Zrenjaninu toliko pretrpano da ne mogu da pozovu dečaka“, kaže.

Ističe da je jasno da je teško da se s obe strane organizuju i demonstracije i održavanje reda, a da ne bude incidenata.

„Onaj ko prekrši zakon s obe strane mora da odgovara – i demonstranti i policajci koji su u vršenju službe izvršili krivično delo“, kaže on.

Dodaje da je u ovom slučaju „ne samo očigledno, već postoji snimak da se bez ikakvog razloga nasrće“.

„Prebija se mladić koji ni ne učestvuje u protestu, a i da učestvuje bilo bi nedozvoljeno. Meni je potpuno nejasan razlog i motiv za takvu intervenciju u tom trenutku“, kaže on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare