Advokat demantovao vest – koja je pozadina objave o ubistvu Zvicera

Vesti 01. okt 202219:19 komentara

Nakon što su brojni mediji objavili da je u Panami ubijen vođa kavačkog klana Radoje Zvicer, njegov advokat demantovao je tu informaciju, a crnogorske bezbednosne institucije kažu da nema zvaničnih informacija o tome da je Zvicer bio meta napada. Novinari koji istražuju organizovani kriminal ukazuju na mogućnost da je informacija o ubistvu puštena da bi se došlo do lokacije na kojoj se vođa kavačkog klana krije.

Muškarac, između 40 i 45 godina, nadimak Jai, ubijen u sačekuši dok je sedeo u belom automobilu, očevici odbijaju saradnju s policijom. Ta vest iz Paname pretvorila se u vest o ubistvu šefa Kavčana. Blic je javio da su istražni organi Srbije obavešteni o likvidaciji, a Novosti da je informacija o ubistvu stigla iz Dubaija. Ipak, istom brzinom kojom je nastala, tako je ova vest i nestala, čim se oglasio Zvicerov advokat.

„Demantujem kao advokat porodice da je Radivoje Zvicer ubijen i ranjen. Porodica je videla natpise u medijima i da se ne bi dezinformacije i dalje širile važno je da se zna da je moj klijent živ“, rekao je advokat Vladimir Zarić.

Pročitajte još

Ni crnogorske bezbednosne institucije nemaju zvaničnih informacija o tome da je jedan od najvećih svetskih švercera kokaina bio meta napada. Pa, da li je došlo do greške u utvrđivanju identiteta ili je lažna objava o ubistvu vođe kavačkog klana, možda, imala neku drugu pozadinu.

„Može biti da je informacija i puštena kako bi se možda i došlo do lokacije Zvicera, jer ukoliko se ovakve stvari dese, svi zovu jedni druge, tako da je možda bio pokušaj da se sazna gde je on, s obzirom da je u bekstvu i da se krije“, kaže novinarka Bojana Jovanović.

Ministarstvo pravde Crne Gore sumnjiči Zvicera i još devet osoba da su počinili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo. Novinari koji istražuju organizovani kriminal kažu da se takvi kriminalci kriju u inostranstvu uz pomoć razvijene mreže saradnika i da ih policija teže pronalazi od njihovih suparnika.

„Imaju jako veliku logističku podršku i ona nije moguća bez institucija sa ovih prostora. U jednom trenutku je i sam predsednik Srbije rekao da iza Zvicera ima neko ko je glavni, ali njegovo ime nije pomenuo. Znamo i da je lično prozivao Zvicera i da je govorio da su mu slali ćevape od ljudskog mesa. Zanimljivo je što još nema ozbiljne istrage u Srbiji o kontaktima sa institucijama“, kaže novinar Vuk Cvijić.

Na Zvicera je pokušan atentat u Kijevu sredinom 2020. godine – pogodilo ga je pet metaka, ali je preživeo, između ostalog i zbog toga što je njegova supruga uzvratila i pucala na napadače.

Pojedini mediji objavili su i da je vođa kavačkog klana boravio u Istanbulu pre nekoliko nedelja, kada je tamo ubijen vođa rivalskog, škaljarskog klana Jovica Vukotić.

Dve kriminalne grupe su u višegodišnjem ratu u kome je do sada stradalo više od 50 osoba.