Advokat dobio dokumenta iz Euro Litijuma: Desetine zatamnjenih stranica

Vesti 28. okt 202214:28 49 komentara
N1

Po zakonskom osnovu pristupa informacijama od javnog značaja, advokat Sreten Đorđević, pravni zastupnik pokreta građana "Marš sa Kolubare" dobio je na uvid dokumente i dozvole kompanije Euro Litijum Balkan za projekat "Valjevo sever". Problem je u tome što je, kako tvrdi Đorđević, skoro dve trećine materijala zatamnjeno i nedostupno.

„To su potpuno zatamnjene desetine i desetine strana“, kazao je Đorđević.

Kako je rekao, kompanija Euro Litijum Balkan je zaštitila kao poslovnu tajnu sve podatke o ekološkim faktorima na tom području.

„Znači, faktore zaštite životne sredine. A faktori prirode i slične informacije koje se tiču vode, vazduha, zemljišta, ni na koji način ne mogu biti proglašeni bilo kojom tajnom, a ponajmanje poslovnom tajnom“, naglašava advokat.

Euro Litijum Balkan je, prema njegovim rečima, sakrila sve podatke o ekološkim faktorima za područje Valjevo sever zbog toga što, dodaje, žele da „sve podatke te vrste sakriju od građana Valjeva“.

Podsetimo, kompanija Euro Litijum Balkan nedavno je u centru Valjeva otvorila svoj Info centar. Sedište te kanadske kompanije koja se bavi geološkim istraživanjima litijuma i bora u dolini reke Kolubare je u Divcima, selu desetak kilometara udaljenom od Valjeva.

Uz informaciju koga sve sponzoriše i donira u Valjevu, kompanija je u poslednjem saopštenju za javnost naglasila da su se zbog tih aktivnosti našli na „stubu srama“. Kompanija ELB ističe da ima visoko razvijenu svest o važnosti razvoja društvene zajednice i da kao takva, izlazi u susret svim udruženjima i organizacijama koje im se obrate za pomoć.

U saopštenju za javnost, međutum, nema ni reči o odgovornosti i „visoko razvijenoj svesti“ kompanije kada su u pitanju zaštita životne sredine I poljoprivrednog zemljišta u valjevskim selima gde ta komapanija izvodi geološka ispitivanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare