Advokat: Turskoj novinarki vraćen mobilni telefon, čeka se registracija za azil

Vesti 30. maj 202214:44 > 20:007 komentara
Izvor: N1

Evropski sud za ljudska prava doneo je privremenu meru kojom je Vladi Srbije naloženo da ne izruči tursku novinarku kurdskog porekla Nadin Čapan zbog opasnosti od progona u njenoj matičnoj zemlji - Turskoj, rekao je za N1 advokat Nikola Kovačević. On dodaje da se ona još uvek nalazi na aerodromu Nikola Tesla, da joj je vraćen mobilni telefon, te da je ona u komunikaciji sa porodicom. "Čeka se potvrda o registraciji za azil, nadam se da ćemo se danas videti, spremni smo", kazao je Kovačević.

Kaže da je ona u nedelju uveče nezakonito pritvorena na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, kada je dobila odluku o odbijanju ulaska, koju je ona odbila da potpiše i da joj je oduzet mobilni telefon, pa ni porodica ni pravni zastupnici ne mogu da budu u kontaktu sa njom.

„Ona je u riziku od progona zbog posla, svako vraćanje nje za Tursku bi je dovelo u opasnost“, kaže Kovačević.

On je rekao da se aerodrom nikada nije oglušio na ovakve zahteve ranije, već da su to činili ekstradicioni organi i dodaje da se nada da će granična policija postupiti prema preporuci i konvencijama.

On je podsetio i na slučaj turskog državljanina, kao i državljanina Bahreina, koji je izručen iz Srbije uprkos upozorenju suda Evropske unije za ljudska prava.

„Verujem da hoće, znaju da je odobrena privremena mera, nadležni organi su obavešteni o ovoj odluci. Nadam se da je 15 minuta dovoljno da se spreči ono što su organi sinoć započeli, važno je da je to žena koja savršeno priča engleski, koja je rekla da želi azil. Stanica granične policije je obeveštena, ova odluka ima jaču snagu od Ustava, mora da se ispoštuje“, kazao je Kovačević ranije danas.

Kada je reč o azilu, kaže da je više hiljada Ukrajinaca stavilo preveliki teret na Kancelariju za azil.

„Lopta je u dvorištu Srbije, na vreme smo obavestili da naša klijentkinja ne sme da bude vraćena, zanima me da ona ne bude vraćena tamo gde je, samo zato što je obavljala svoj posao profesionalno, došla u problem sa progonom“, zaključio je advokat Nikola Kovačević.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar