Advokat iz Alibunara za kojim se tragalo uhapšen na aerodromu „Nikola Tesla“

Vesti 21. jul 202216:13
Shutterstock/Ilustracija

Advokat iz Alibunara Trajan R. (73), za kojim je bila raspisana potraga, uhapšen je na aerodromu "Nikola Tesla" po povratku u zemlju i priveden je na saslušanje u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saopštilo je Tužilaštvo.

Trajan R. je osumnjičen da je po ovlašćenju dvoje oštećenih, koji su ga 2015. godine ovlastili da u njihovo ime proda više njiva u vrednosti od 32.000 evra i isplati njihova dugovanja prema jednoj banci i „Garancijskom fondu AP Vojvodine“, zloupotrebio njihovo poverenje i zemljište prodao za 40.000 evra, dok je 8.000 evra prisvojio za sebe, navodi se.

„U istom predmetu osumnjičen je i Živa B. koji se tereti da je kao javni beležnik u Pančevu 25. maja 2015. godine, Trajanu R. overio kupoprodajni ugovor, iako je znao da on nema ovlašćenje da zaključi ugovor na iznos od 40.000 evra, već samo na 32.000 evra, čime mu je omogućio sticanje protivpravne imovinske koristi od 8.000 evra. Živa B. je kasnije iste godine razrešen, a na saslušanju u tužilaštvu 12. jula ove godine je negirao izvršenje krivičnog dela Zloupotreba službenog položaja“, dodaje Tužilaštvo.

Trajan R. se tereti za krivično delo zloupotreba poverenja. On je na saslušanju pred postupajućim zamenikom Višeg javnog tužioca u Beogradu negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno izneo odbranu.

Nakon saslušanja, Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da Trajanu B. odredi pritvor, kako ne bi uticao na svedoke i ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu.

„Podsećamo da se protiv Žive B. i Trajana R. postupa u okviru istrage koja se od 28. marta ove godine vodi pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu vodi protiv Veljka K. (62) iz Vladimirovaca, zbog sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca. Veljko K. se nalazi u pritvoru. Protiv njega je u toku istraga zbog sumnje da je davao novac na zajam ugovarajući za sebe nesrazmerno visoku kamatu, iskorišćavajući teško imovinsko stanje, teške prilike, nuždu i lakomislenost oštećenih. Kada nisu mogli da mu vrate tako dugovani novac sa ugovorenom kamatom (od 10% mesečno) on je simulovano prenosio imovinu oštećenih na svoje ime, kao vid obezbedjenja naplate datih zajmova, pa je kasnije prenosio dalje na treća lica, iako je znao ta imovina potiče iz kriminalne delatnosti“, saopšteno je.

Komentari

Vaš komentar