Advokat o pogibiji podoficira na Pešteru: Tužilaštvo me zove da otkrijem izvore

Vesti 27. jul 202215:39 > 17:4310 komentara
N1

Advokat Nikola Lakić, sagovornik iz dokumentarca N1 "Poslednja počast", kaže da je iznenađen time što ga je Više javno tužailaštvo u Novom Pazaru pozvalo da u svojstvu građanina da informacije koje ima o pogibiji podoficira Vojske Srbije Dejana Stojkovića tokom priprema vežbe 24. juna 2021. godine na Pešteru.

Pročitajte još:

Kako je rekao za Fonet, on jeste pustio u javnost informaciju da je Stojković otrovan usled aktiviranja protivpožarnog sistema u oklopnom transporteru M-84, a obdukcioni nalaz je pokazao da je to bilo tačno, a ne da mu je „iznenada pozlilo“, kako je tvrdilo u saopštenju Ministarstvo odbrane.

Lakić je dodao da zato iskaze tužilaštvu treba da daju ljudi iz vlasti i sistema odbrane – predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar Nebojša Stefanović, načelnig Generalštaba Milan Mojsilović i njemu podređeni, da se vidi ko je davao naloge kako vežba treba da izgleda, pa tek nakon toga ostale.

„Suština mog pozivanja je da otkrijem svoje izvore i ljude koji su meni dali informacije, koje su apsolutno tačne. Ukoliko su moji navodi identični sa onim što se nalazi u VJT u Novom Pazaru, onda to tužilaštvo radi pod političkim pritiskom. Ukoliko su moji izvori suprotni onom što se nalazi u predmetu, ili to VJT nije prikupilo, onda se dovodi u pitanje postojanje tog tužilaštva i njegove sposobnosti“, kazao je Lakić.

On je dodao da informacije koje ima govore o nesposobnosti tužilaštva i o tome da ono radi pod političkim pritiskom.

Izvor: FoNet

„Ministarstvo odbrane je grubo slagalo porodicu Stojkovića, pripadnike Vojske i celokupnu javnost u vezi s načinom na koji je poginuo. Kad pogledamo obdukcione nalaze, jasno se govori da je informacija koju sam izneo, da je do pogibije došlo usled aktiviranja protivpožarnog sistema apsolutno tačna. To samo govori da su Ministarstvo i Generalštab hteli da sakriju ovu priču i sve stave ‘pod tepih'“, smatra Lakić.

Prema njegovim informacijama, za sada niko iz lanca rukovođenja vežbom nije pozvan da da iskaz tužilaštvu, a videće se u narednim danima da li će se to desiti, ali je poziv dobio predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, jedan od sagovornika u dokumentarnom filmu televizije N1 „Poslednja počast“, koji je pokušao da rasvetli kako je do smrti Stojkovića došlo.

„Tužilaštvu ću reći da celokupna vežba nije vršena u skladu sa standardima i propisima, već suprotno tome“, naveo je Lakić.

Komentari

Vaš komentar