Advokat Spahović o saslušanju Radoičića: VJT čeka političku komandu da se pomere s mesta

Vesti 30. sep 202322:18 88 komentara

Dan nakon što je pročitano pismo Milana Radoičića, u kom on na sebe preuzima odgovornost za oružani sukob koji se dogodio u selu Banjska na severu Kosova, on se ovog jutra u pratnji svog advokata pojavio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je saslušavan o ovom događaju u svojstvu građanina.

Milan Radoičić, kontroverzni biznismen i „neformalni gospodar“ Kosova kako ga poslednjih godina percipira javnost u subotu ujutru saslušan je u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a noć uoči saslušanja da će tako biti najavio je lično predsednik.

„Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije – neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose. Ja ne mislim da bilo ko može bilo koga da ubije, šta god mi o tome mislili i za to kao i za mnoge druge stvari moraće neka pitanja da se postave, a možda nije uopšte učestvovao u tom delu, pa će tužilac naći nešto drugo ili neće naći ništa, to je pitanje za tužioca ne za mene“, kazao je predsednik Aleksandar Vučić.

Advokat Sead Spahović kaže da se na snimku vidi grupa koja deluje kao diverzantska sa naoružanjem koje nije defanzivno i jedino može biti vojno, a da suština nije u tome ko je bio na tom mestu.

„Bitno je ovo, da li službe bezbednosti Republike Srbije o tome imale informacije ili nisu imale informacije. Obe varijante što se mene tiče ne zna se šta je gore. Pitanja su ovde kako je ta jedinica došla na Kosovo, ko ih je sproveo, to po mom mišljenju bez vojske ne može, i ta jedinica da prođe bez logistike vojske, to je nemoguće i isto je tako pitanje kako su se oni izvukli iz tog obruča“, kazao je advokat Sead Spahović.

Prvo je Radoičić podneo ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, i to smo saznali od predsednika Vučića. Potom je u pismu koje je njegov punomoćnik pročitao medijima preuzeo odgovornost za oružani sukob u Banjskoj i naglasio da u tome nije imao nikakvu pomoć vlasti iz Beograda, niti ih je o svojim namerama obavestio. Sve što se kasnije dešavalo nije trebalo tako, stav je advokata Ivana Ninića.

„Ako bi država Srbija dosledno primenila Ustav i zakon, posle konferencije advokata Milana Radoičića, Srbija bi trebalo da ga uhapsi, a Tužilaštvo za organizovani kriminal da mu odredi pritvor. Trebalo bi da od njega uzme izjavu, potom da identifikuje sve članove njegove grupe i da svima odredi pritvor kako bi se istraga vodila neometano“, smatra Ninić.

Ali nije, jer ga je policija u svojstvu građanina saslušala, te mu ne sledi zadržavanje. MUP je saopštio da će izveštaj biti prosleđen Višem javnom tužilaštvu, ali advokat Spahović u tužilaštvo u Srbiji nema poverenja.

„Oni čekaju političku komandu da se pomere s mesta. To je stvar koja se desila pre sedam dana, mogli su sedam puta da reaguju. Ja očekujem jedan Potemkinov postupak, znači jedan postupak koji treba da predstavlja pokriće da se nešto radi, a iza toga neće biti ništa. To je moje očekivanje. Daj bože i izviniću se ako sam pogrešio“, objašnjava advokat Spahović.

U ovom slučaju mesno je nadležan Sud u Prištini, smatra Spahović, izuzev ako tužilaštvo Srbije oceni da se radi o organizovanom kriminalu, onda bi bio nadležan sud u Beogradu. Ono što ćemo iščekivati je kako će ovo tužilaštvo kvalifikovati, da bi zadržalo svoju nadležnost u ovom slučaju.

Pogledajte i: