Advokat studenta: Pre advokata odbrane, dokazne materijale i snimke dobio jedan tabloid

Vesti 23. feb 202418:06 9 komentara

Advokat Jovan Rajić, branilac studenta Pravnog fakulteta Dimitrija Radovanovića, optuženog za nasilničko ponašanje 24. decembra ispred Skupštine Beograda, rekao je u emisiji Dan uživo da je posebno problematično što je "pre advokata odbrane dokazne materijale i snimke dobio jedan tabloid".

Prema njegovim rečima, od samog početka ovog postupka je potpuno jasno svima koji prate situaciju da „ovde nismo na terenu prava, nego na terenu nekih političkih igara i prevaspitavanja ovih ljudi“.

„Ukoliko im sledeći put ponovo bude palo na pamet da protestuju, ovo je pokazna vežba kako će proći svi oni koji se budu usprotivili ovom režimu. Od kvalifikacije kirivčnog dela, kada je većini ovih ljudi prikačena kvalifikacija rušenja ustavnog poretka, pa prekvalifikovana na nasilje na javnom skupu. Tužilaštvo nas nije kontaktiralo, nije pozvalo, što je bilo dužno da uradi“, kaže on.

Ističe da su pre dva meseca podneli zahtev za uvid u spise predmeta.

„Nije nam odobren, sad nam je to odobrio sud, nakon našeg zahteva sudu. Nedelju dana pre zakazanog glavnog pretresa, pre početka suđenja, moramo da spremamo odbranu, imamo nedelju dana za nešto za šta smo mogli da imamo više meseci“, kaže on.

Pročitajte još

Ono što je, kaže, kulminiralo i nateralo ga da se oglasi, je saznanje da je predmet delegiran tužiteljki Jasmini Paunović, koja se prethodno oglašavala na ovu temu i nije učestvovala u ovom postupku na bilo koji način.

„Oglasila se ovim povodom na vašoj televiziji, kada je komentarisala događaj i rekla da je kvalifikacija dela i sve što prati ovo pogrešno i da nije u skladu sa zakonom. Ovo kod mene budi osnovanu sumnju, vrlo razumno da mislim da se ovde nešto iza kulisa kuva. Moj posao je da branim svog klijenta, nemam drugi način da to uradim, nego da se na ovaj način oglasim pre nego što počne sam postupak, imajući u vidu sve što sam prethodno naveo. Izuzeta je, ali na sopstveni zahtev, neko je njoj delegirao ovaj predmet, pa je ona morala da podnese zahtev da se izuzme, ja bih to isto uradio na glavnom pretresu, tražio njeno izuzeće“, kaže on.

Tužilaštvo, kaže, nije odgovorilo na ono što jeste problem cele priče.

„Posebno problematično i treba da zabrine sve građane, pre advokata odbrane, dokazne materijale i snimke je dobio jedan tabloid, što je objavio pre desetak dana, a mi smo dobili pre dva dana. Ništa u ovom postupku ne štima i ništa nije u skladu sa zakonom, kako se tužilaštvo trudi da predstavi, a bez da nam odgovori na ključna pitanja“, kaže on.

Pročitajte i

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare