Advokat Tomanović: Kod nas vladaju moćni ljudi, a ne pravo

Vesti 25. nov 202109:2911 komentara
N1

Advokat Zdenko Tomanović ocenio je da je Srbija daleko od vladavine prava, jer "kod nas vladju moćni ljudi, a ne pravo".

„Bez vladavine prava neće biti slobodnog i zdravog društva. Sva nastojanja za demokratski ili ekonomski razvoj nikada neće uspostaviti ni političku ni ekonomsku stabilnost, sve dok pravo ne bude iznad svih“, rekao je Tomanović u razgovoru za nedeljnik Vreme.

Kako je dodao, „svi moraju da se stave pod pravo, i država kao pravno lice, i nosioci vladavine, svi građani“.

„Glavni razlog našeg nesamostalnog tužilaštva i zavisnih sudova je izvršna vlast. Ponižavanjem tužilaštva i sudova, predstavnici izvršne vlasti postaju oni kod kojih se dolazi po rešenje ili spas“, naveo je Tomanović.

Prema njegovim rečima, u Srbiji ne postoji mogućnost da se „tužilac mimo političke volje zainteresuje za bilo koju korupcionašku aferu unutar institucija“. On je naveo i da je „centar moći u vaninstitucionalnoj maloj grupi, koja pokušava da čak i svoj model morala preslika na društvo“.

„Uopšteno govoreći, iznedrilo se patološko pravno ponašanje. Dakle, gledamo stvari koje su po svojoj pravnoj prirodi i toliko očigledno, apsolutno zabranjene. Orkestirane kampanje u kojima nema granica nedozvoljenosti, od vređanja, omalovažavanje, diskriminacije, diskvalifikacije, pretnji, laži, agresije, mržnje i tenzije postale su standard života“, rekao je Tomanović.

Komentari

Vaš komentar