Advokat Tomanović o krivičnoj prijavi: Dokazi jasni iz dokumenata Telekoma

Vesti 09. apr 202119:41 > 19:53 7 komentara

Kompanije SBB i United Media podnele su krivičnu prijavu protiv Telekoma Srbija i kompanije Telenor, budući da po službenoj dužnosti nije pokrenut postupak, navodi se u saopštenju United grupe. I pored očiglednih materijalnih dokaza koji su ukazivali da je između te dve kompanije zaključen nedozvoljen restriktivni sporazum, sa ciljem podele tržišta i uništenja konkurencije Tužilaštvo nije reagovalo, pa su kompanije koje posluju u okviru United grupe prinuđene da same zaštite svoje interese, navodi se u saopštenju.

Advokat Zdenko Tomanović navodi da u pratećim dokumentima uz ugovor o saradnji Telekoma i Telenora, do koga je došao N1, stoji obilje dokaza da jeste reč o ugovoru koji ima za cilj podelu tržišta i da je reč o udruživanju zbog uništenja konkurencije.

Povezane vesti

Tomanović se poziva na Krivični zakonik Republike Srbije koji u članu 229, stav 1 jasno kaže da ko zaključi restriktivni sporazum kojim se određuju cene, ograničava proizvodnja ili prodaja, odnosno vrši podela tržišta, kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do 5 godina i novčanom kaznom.

„Ako iz dokumenata koji su dospeli u javnost proističe, odnosno ako u njima stoji, citiram: da poslovna saradnja omogućava da se SBB potisne sa tržišta, da se omogućava potpuna dominacija u odnosu na United Grupu i da se stavlja tačka na poslovanje United Media i SBB-a u Srbiji. I ako u pratećem dokumentu koji je izdat od strane tadašnjeg koordinatora, a sadašnjeg generalnog direktora Telekoma, stoji, citiram: da partnerstvo sa Telenorom znači slamanje i urušavanje SBB-a i ide ka tome da Telekom Srbije bude jedini isporučilac sadržaja, onda postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo Zaključivanje restriktivnog sporazuma i to upravo radi podele tržišta“, ocenjuje Tomanović.

Telekom Srbija saopštio je prethodno da kompanije koje posluju u okviru United Grupe, nastavljaju da vrše pritisak na nezavisne institucije i prejudiciraju odluku Komisije za zaštitu konkurencije o dozvoljenosti poslovne saradnje sa Telenorom.

„Postavlja se jasno pitanje zašto se sada, nakon skoro tri meseca i u trenutku kada ističe rok za nadležnu Komisiju za zaštitu konkurencije da donese svoju odluku, podnosi ova volšebna krivična prijava“, saopštio je Telekom.

Da je reč o pritisku na Komisiju za zaštitu konkurencije, stav je i Telenora.

„Najnovija krivična prijava usmerena je na prejudiciranje odluke Komisije za zaštitu konkurencije, jer ugovori još nisu pravosnažni, niti će stupiti na snagu dok Komisija ne donese odluku“, navodi Telenor.

United Grupa odgovara na saopštenje Telekoma pitanjem od kada Telekom i Telenor odlučuju kada sme da se podnese krivična prijava.

„Sinhronizovanim napadom na United Grupu u vidu saopštenja i optužbi, očigledno je da Telekom i Telenor smatraju suprotno postojećim zakonima Srbije, da oštećeni ne smeju da podnesu krivičnu prijavu“, saopštila je United Grupa.

Krivičnom prijavom United Grupa traži od nadležnog tužilaštva da izvrši potrebne provere, da pribavi sve sporazume i prateća dokumenta i utvrdi ko se udruživao na tržištu i sa kojim ciljem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare