Advokat: Ustav ne poznaje kategoriju roda, da odluči Ustavni sud

Vesti 03. jun 202110:53 > 12:595 komentara
Ustav Srbije
Izvor: N1

Advokat Milenko Radić izjavio je Novostima da je njegova advokatska kancelarija podnela incijativu Ustavnom sudu Srbije (USS) za ocenu ustavnosti Zakona o rodnoj ravnopravnosti, uverena da nije u skladu sa Ustavom Srbije koji ne poznaje kategoriju roda.

Ovaj zakon unosi pravnu nesigurnost, jer suspenduje primenu nekoliko hiljada propisa u kojima se koriste izrazi koji sada nisu upodobljeni sa članovima zakona kojima se propisuje obavezna upotreba rodno senzitivnog jezika, objasnio je Radić.

povezane vesti

U dopisu koji je poslat USS navodi se da je zakon sa opštim, nejasnim i nedefinisanim pojmovima „rod“ i „rodno osetljiv jezik“ suprotan Ustavu i skoro svim postojećim zakonima.

Njegovom primenom stvoriće se pravni haos narušavanja načela pravne sigurnosti i predvidivosti propisa, ukazuje se u dopisu Ustavnom sudu.

Radić tvrdi i da nije tačno da će ovaj propis početi da se primenjuje za tri godine, pošto je već stupio na snagu i njegova primena praktično je počela.

Ovim zakonom pod pretnjom kažnjavanja štite se svi oblici „roda“, a da niko ne zna koji su to oblici, niti ih zakon navodi, rekao je Radić.

On dodaje da se na sajtu Vlade Srbije nalazi „Priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika“, koji nikoga ne obavezuje.

Radić je potom saopštio i da je zaštitniku građana podneo pritužbu protiv Vlade Srbije i predsednika njenog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović, jer su nezakonito na sajtu postavili brošuru od 146 strana – priručnik za upotrebu rodno osetljivog jezika, autora Hristine Cvetičanin Knežević i Jelene Lalatović.

Radić smatra da je priručnik, na latiničnom pismu, na sajtu www.rodnaravnopravnost.gov.rs, postavljen nezakonito i u cilju nezakonitog delovanja na sve građane Srbije, sudije, advokate, poslodavce i sva druga pravna lica.

Priručnik, pored raznih objašnjenja, samoreklamiranja i slično, sadrži veliki broj zanimanja, titula i menovanja žena na „rodno osetljivom jeziku“ namenjenih javnosti, ocenio je on.

Prema Radićevom mišljenju, s obzirom da Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji se primenjuje od 1. juna, obavezuje organe vlasti, sudove, advokate, poslodavce, sva pravna lica da u službenoj upotrebi koriste rodno osetljiv jezik, a da zakonodavac ne zna, niti je utvrdio, u kojim se sve pojavnim oblicima pojavljuje „rod“ niti je utvrdio koji je to „rodno osetljiv jezik“, na taj način nezakonito se deluje na javnost u cilju preporuke u korišćenju Priručnika.

On zato traži od Zaštitnika građana da, kako bi se otklonio dalji nastanak štetnih posledica, nezakonitim korišćenjem države funkcije i državnih resursa, odmah preduzme potrebne mere kako bi se taj priručnik uklonio sa sajta Vlade Srbije.

Komentari

Vaš komentar